Δίκη Χρυσής Αυγής: Απόρριψη του αιτήματος Λαγού ζητά η εισαγγελέας

από fimotro

Την απόρριψη του αιτήματος του Γιάννη Λαγού, για εξαίρεση των δικαστών που εκδικάζουν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής , εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, το αίτημα είναι αόριστο.

Νωρίτερα, είχε αυτοεξαιρεθεί η πρόεδρος της νέας σύνθεσης του δικαστηρίου που συστήθηκε για να εξετάσει το αίτημα του Γιάννη Λαγού, καθώς ήταν η δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην ανάκριση που έγινε για την υπόθεση.

Ενώ λοιπόν η νέα σύνθεση βρισκόταν σε διαδικασία αποχώρησης ο Γιάννης Λαγός ακούστηκε να λέει: “Ετσι μπράβο. Έναν -έναν τους στέλνουμε στα σπίτια τους”.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης επιχειρηματολόγησε στο δικαστήριο επί του αιτήματος που κατέθεσε νωρίτερα για εξαίρεση της έδρας που δίκασε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο Πλεύρης επαναλαμβάνει ότι ο πελάτης του τεκμαίρεται αθώος με αμετάκλητη απόφαση.

Επισημαίνει ότι όλα τα ΜΜΕ προεξόφλησαν τη φυλάκιση των καταδικασθέντων, ενώ υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβίασε το τεκμήριο της αθωότητας κάνοντας λόγο για νίκη της Δημοκρατίας. «Ο επηρεασμός του δικαστηρίου είναι βέβαιος όπως και η παρέμβαση», είπε ο Κ. Πλεύρης.

Η απόφαση για τα ελαφρυντικά

Νωρίτερα, την καταδίκη των 7 ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και του Νίκου Μιχαλολιάκου, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών, ανακοίνωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο απέρριψε όλα τα ελαφρυντικά που είχαν ζητήσει οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Παναγιώταρος, Γεώργιος Γερμενής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Αρτέμιος Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παππάς.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό για τους βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με εξαίρεση τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη και Νίκο Μίχο.

Επίσης κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στον Γιώργο Ρουπακιά αλλά και σε όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση κατά του ΠΑΜΕ αλλά και στους Αιγύπτιους ψαράδες. Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν μόνο σε όσους είχαν μικρή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Το αίτημα Λαγού

Μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά, ο Γιάννης Λαγός, που ήταν παρών στην αίθουσα του Εφετείου, ζήτησε τον λόγο και κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει προκατάληψη των δικαστών και ότι έχουν δεχθεί πιέσεις και παρεμβάσεις ακόμα και από τον πρωθυπουργό της χώρας. Υποστήριξε, δε, ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν υπόνοιες αλλά συγκεκριμένα στοιχεία.

Τι υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης

Το αίτημα του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου ανέπτυξε ο συνήγορός του, Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος διευκρίνισε ότι ζητά την εξαίρεση τακτικών και αναπληρωματικών μελών, αλλά όχι της εισαγγελέως και του αναπληρωτή εισαγγελέα.

Ο συνήγορος, ο οποίος διορίστηκε σήμερα στο δικαστήριο, υποστήριξε ότι το αίτημά του αφορά υπόνοιες αμεροληψίας του δικαστηρίου λόγω επηρεασμού από την έκδοση της απόφασης ενοχής και μετά, καθώς και για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. Με την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Νόμιζα ότι έρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επανάστασης, όπου υπήρχαν πλήθη απ’ έξω που αποδοκίμαζαν τους συνηγόρους των κατηγορουμένων και δεν ξέρω αν θα φύγω υγιής από αυτήν την αίθουσα. Ελπίζω να εγγυάται το δικαστήριό σας τη σωματική μου ακεραιότητα».

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Πλεύρης, επικαλούμενος τη συνθήκη για τα δικαιώματα του ανθρώπου, υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του κατηγορουμένου να τεκμαίρεται αθώος μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε «σε πινακίδες “Δεν είναι αθώοι” που αναρτήθησαν στη Βουλή, στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που εκφράζει ικανοποίηση, στην ανακοίνωση της ΠτΔ περί του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και σε ΜΜΕ», τονίζοντας ότι όλα αυτά «συνιστούν ευθεία και βάναυσο παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας».

Υποστήριξε, επίσης, ότι υπό την ανοχή του δικαστηρίου μετατράπηκε μία ποινική σε πολιτική δίκη. «Το δικαστήριό σας δεν δικάζει ούτε τον φασισμό ούτε τη δημοκρατία. Δικάζει πράξεις. Ο φασισμός και ο ναζισμός άλλωστε είναι ιδεολογίες. Δεν δικάζονται οι ιδεολογίες. Δεν νικάται ο φασισμός εδώ, ούτε με δικαστικές αποφάσεις. Και σας το λέω εγώ που δεν ανήκω στη Χρυσή Αυγή», επεσήμανε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης επιχειρηματολόγησε στο δικαστήριο επί του αιτήματος που κατέθεσε νωρίτερα για εξαίρεση της έδρας που δίκασε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο Πλεύρης επαναλαμβάνει ότι ο πελάτης του τεκμαίρεται αθώος με αμετάκλητη απόφαση. Επισημαίνει ότι όλα τα ΜΜΕ προεξόφλησαν τη φυλάκιση των καταδικασθέντων, ενώ υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβίασε το τεκμήριο της αθωότητας κάνοντας λόγο για νίκη της Δημοκρατίας. «Ο επηρεασμός του δικαστηρίου είναι βέβαιος όπως και η παρέμβαση», είπε ο Κ. Πλεύρης.

Η επόμενη φάση

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά το αίτημα εξαίρεσης, ακολουθεί η επόμενη φάση της διαδικασίας. Η εισαγγελέας αναμένεται να υποβάλει την πρότασή της επί των ποινών και ακολουθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Στη συνέχεια θα εξεταστεί και το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που αφορά το αν θα έχει ή όχι ανασταλτική δύναμη η έφεση. Αν δηλαδή θα τεθεί και για ποιους καταδικασθέντες θέμα κράτησης στη φυλακή. Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασής του για κάθε καταδισκασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία ώστε να προχωρήσει σε σύλληψή του.

Οι πιθανές ποινές

Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5-15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη. Οι ποινές, αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, μειώνονται σε 1-5 για τα μέλη και 2-8 έτη για τους διευθυντές.

Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων, οι ποινές που προβλέπονται, φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό. Ο δράστης της δολοφονίας του μουσικού είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα