Διεθνής καταδίκη για το μακελειό σε σημείο διανομής βοήθειας στη Γάζα – Μπορέλ: «Εντελώς απαράδεκτοι» οι θάνατοι αμάχων

από Lefteris

Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας όπου σύμφωνα με τη Χαμάς, τουλάχιστον 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 760 τραυματίστηκαν στον «κυκλικό κόμβο της Ναμπλούς», όταν πλήθος κινήθηκε προς φορτηγά με τρόφιμα και ισραηλινοί στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίο του.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή το «νέο μακελειό», αυτούς που χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτους» θανάτους, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Χαμάς πως πάνω από 110 άνθρωποι χάθηκαν όταν διανομή τροφίμων μετατράπηκε σε χάος.

«Μου προκαλούν φρίκη οι ειδήσεις για το ακόμη ένα μακελειό με θύματα άμαχους στη Γάζα που χρειάζονταν απελπιστικά ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ μέσω X (του πρώην Twitter).

«Οι θάνατοι αυτοί είναι εντελώς απαράδεκτοι», συνέχισε.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, τουλάχιστον 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 760 τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη στη Νάμπλους, όταν πλήθος κινήθηκε προς φορτηγά με τρόφιμα και ισραηλινοί στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίο του. Το Ισραήλ μίλησε για «περιορισμένα» πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες του που «απειλούνταν» και διαβεβαίωσε ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.

«Το να στερείται κόσμος βοήθεια σε τρόφιμα αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ΔΑΔ (σ.σ. διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου)», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να παραχωρηθεί απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα».


Πηγή: real.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved – Μητρώο online media: 12508