20 Απριλίου 2024 / 1:09 μμ
20 Απριλίου 2024 / 1:09 μμ

“Διχτυ ασφαλείας” στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

από fimotro

Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020 στην περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την εφαρμογή όλων των εργαλείων γιά την αυστηρή αυθεντικοποίηση των πελατών του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης 

Οικονομολόγος 

Η υποχρέωση αυτή αποτελεί υποχρέωση στην κοινοτική οδηγία PSD2, αλλά συμπίπτει και με την έξαρση των ηλεκτρονικών συναλλαγών εξαιτίας της πανδημίας. Η αρχική ημερομηνία για την πλήρη προσαρμογή των τραπεζών στην PSD2 ήταν η 14η Σεπτεμβρίου, ενώ η 31 Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία παράτασης.

Πάντως, λόγω του ότι η κοινοτική οδηγία PSD2 απαιτεί επενδύσεις από τις επιχειρήσεις σε νέες τεχνολογικές υποδομές κ η οικονομική τους κατάσταση την τρέχουσα περίοδο είναι επιβαρυμένη από την κρίση της πανδημίας, δεν αποκλείεται να παρθεί νέα παράταση. Το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε ήδη παράταση έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η ΤτΕ απέστειλε (σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr) επιστολή στις διοικήσεις των τραπεζών, με την οποία τις ενημερώνει γιά την καταληκτική ημερομηνία της 31 Δεκεμβρίου, καλώντας τες να προβούν σε όλες εκείνες τις αναγκαίες ενέργειες  γιά την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και να ενημερώσουν τους πελάτες τους, ότι από 01/01/2021 θα υπάρχει νέο “Διχτυ ασφαλείας” σ’ αυτές.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτό το Διχτυ ασφαλείας των τραπεζών, δεν αφορά στην ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών που ήδη παρέχουν, αλλά την ατομική ευθύνη των συναλλασομενων, γιά την ασφάλεια των συναλλαγών τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Έτσι, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε e – shops θα απαιτούν ο συναλλασομενος να κατέχει λογαριασμό ηλεκτρονικής τραπεζικής ή application τράπεζας.

Ο νέος κανονισμός έφερε αλλαγές στις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αλλά και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, επιβάλλονται αυξημένες απαιτήσεις ασφαλείας.

Γιά τις αλλαγές αυτές οι πελάτες των τραπεζών έχουν λάβει ή θα λάβουν το αμέσως προσεχές διάστημα, λεπτομερή ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται.

Στις πληρωμές στο ηλεκτρονικό εμπόριο ο εκδότης της κάρτας (τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος κτλ) είναι υποχρεωμένος να προβεί σε ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της κάρτας, αλλά και της συναλλαγής του.

Προκειμένου να επιτευχθεί η ισχυρή ταυτοποίηση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συνδυαστικά παράγοντες ασφαλείας όπως π.χ δακτυλικό αποτύπωμα, κωδικοί e – banking, Pin κάρτας, Password, μοναδικός κωδικός μιας χρήσης με μήνυμα SMS, push notification στο κινητό τηλέφωνο του κατόχου της κάρτας κτλ.

Γιά να πραγματοποιήσει την ισχυρή ταυτοποίηση ο αποδέκτης (π.χ η τράπεζα) της συναλλαγής με κάρτα, θα πρέπει να συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις – πελάτες του, για να προσαρμόσουν άμεσα τα συστήματα του στο νέο περιβάλλον ισχυρής ταυτοποίησης.

Πηγη: Capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα