Διατήρησε το ΒΒ για την Ελλάδα η DBRS

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


O οίκος DBRS διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ (low) για την Ελλάδα, διατηρώντας σταθερό outlook. Η επιβεβαίωση της σταθερής τάσης αντανακλά την εκτίμηση ότι η Ελλάδα εισήλθε στην εποχή της πανδημίας μετά από χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης και με σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα. Αυτό παρέχει στη χώρα δημοσιονομική ευελιξία για να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, με την κυβέρνηση να εφαρμόζει έκτακτα μέτρα στήριξης για να μετριάσει το οικονομικό σοκ και να περιορίσει το κλείσιμο επιχειρήσεων.

Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας έχει πλήξει έντονα την οικονομία, οδηγώντας το ΑΕΠ σε πτώση 15,2% το δεύτερο τρίμηνο. Ο τουρισμός, που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία και την αγορά εργασίας, θα πληγεί βαριά φέτος και η ανάκαμψή του θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Η επιβεβαίωση της ελληνικής αξιολόγησης οφείλεται και στη συμμετοχή στην ευρωζώνη, με την Ελλάδα να λαμβάνει σημαντικό ύψος κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, της τάξεως του 8,9% του ΑΕΠ, που θα βοηθήσουν την ανάκαμψη και θα οδηγήσουν σε πιο διατηρήσιμο οικονομικό μονοπάτι μεσοπρόθεσμα.

Οι καταλύτες για αναβάθμιση

Πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου θα βασιστεί σε πιθανή αποδοτική διαχείριση της πανδημικής χρήσης, με επιστροφή σε διατηρήσιμη ανάπτυξη. Καταλύτης αναβάθμισης είναι επίσης η ομαλή συνεργασία με τους θεσμούς στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας και η συνέχεια των δημοσιονομικών προσπαθειών και των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Σε αντιδιαστολή, καταλύτες ενδεχόμενης υποβάθμισης αποτελεί η επίμονα αρνητική απόδοση της οικονομίας, ενδεχόμενο πάγωμα δομικών μεταρρυθμίσεων αλλά και ενδεχόμενοι κλυδωνισμοί στη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα