Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια από τέλος Μαΐου

από fimotro

Αναλυτικά τι ανακοίνωσε ο Κικίλιας για τους ενηλίκους

Τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, πριν το τέλος του μήνα θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 30-44, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σε ότι αφορά στο ερώτημα που τίθεται για το πότε θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια και όχι μόνο αυτό της AstraZeneca στην ηλικιακή ομάδα των 30-44, αυτό θα γίνει πριν τα τέλη Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη εβδομάδα αρμόδια στελέχη υποστήριζαν ότι τουλάχιστον για την ηλικιακή ομάδα 40-44 η διάθεση όλων των εμβολίων θα αρχίσει εντός του Μαΐου.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας προς το τέλος του μήνα θα ανοίξει για τη μικρότερη ηλικιακά ομάδα των 30-39.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα στις δύο αυτές ηλικιακές ομάδες, 30-39 και 40-44 διατίθεται μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca. Μάλιστα η ανταπόκριση των ηλικιακών ομάδων αυτών ήταν εντυπωσιακή, με μαζική είσοδο στο σύστημα και μαζικό κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό ήδη από τις πρώτες ώρες που δόθηκε η δυνατότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη ηλικιακή ομάδα, αυτή των 45-49 έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Το «τείχος» ανοσίας οδηγεί στην… ελευθερία

Επιπλέον 2,3 εκατομμύρια εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Μάιο φτάνοντας στο τέλος του μήνα το σύνολο να ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια και σχεδόν το 20% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το «χτίσιμο» της ανοσίας προχωρά με γοργούς ρυθμούς, επιτρέποντας σε ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες να ανοίγουν, και ο οδικός «χάρτης» θα ξεδιπλώνεται όλο τον υπόλοιπο μήνα.

Χθες οι ημερήσιοι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τις 100.000 και ανήλθαν σε 108.576 σε ένα 24ωρο. Η δυνατότητα της επιχείρησης «Ελευθερία» περιλαμβάνει αυτό τον αριθμό εμβολιασμών για κάθε ημέρα, καθώς προστίθενται και άλλα εμβολιαστικά κέντρα, στη «μάχη» εντάσσονται και ιδιωτικά ιατρεία και δομές υγείας, ενώ οι παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος.

«Ολο αυτό το πρόγραμμα θα έρθει να κορυφωθεί τον Ιούνιο και σε ένα κομμάτι τις πρώτες μέρες του Ιουλίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό και από την στιγμή που έρχονται τα εμβόλια όπως τα έχει προγραμματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση δια μέσου των Επιτροπών και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Οδεύουμε σε αυτόν ο οποίος είναι ένας μεγάλος στόχος, όλοι οι ενήλικες να μπορούν να βρουν εμβόλια και να εμβολιαστούν μέσα στο χρονικό διάστημα στο οποίο σας προανέφερα, στο τέλος Ιουνίου, πρώτων ημερών του Ιουλίου», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δίνοντας το «στίγμα» του σχεδιασμού που έχει γίνει για την εμβολιαστική κάλυψη.

Και ενώ οι εκκλήσεις για εμβολιασμό για τους άνω των 60 συνεχίζουν να είναι συνεχείς, κυβέρνηση και επιστήμονες δηλώνουν πλήρως ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των νέων πολιτών στην εμβολιαστική προσπάθεια. «Η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε. Από την επιφυλακτικότητα και τον δισταγμό, στην εμπιστοσύνη και την ενθουσιώδη συμμετοχή», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ηδη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες, ποσοστό δηλαδή 10% του ελληνικού πληθυσμού είναι πλήρως θωρακισμένο, και με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Έως τις 31/1 εκτιμάται ότι με την πρώτη δόση θα έχουν εμβολιαστεί 3.520.000 πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 33% του πληθυσμού, και με τη δεύτερη δόση 1.940.000 πολίτες (ποσοστό 18%). Τα ποσοστά αυτά αφορούν στο γενικό πληθυσμό, και εάν αντιστοιχηθούν στον πληθυσμό – στόχο, δηλαδή τους ενήλικες, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι υψηλότερα.

Ο ταχύς ρυθμός των εμβολιασμών είναι και αυτός που καθοδηγεί το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, καθώς όσο περισσότερο ανοσοποιείται ο πληθυσμός, τόσο η πανδημία μένει σταθερή και μακριά από εξάρσεις. Χρονικά ορόσημα στην επιστροφή στην … κανονικότητα, είναι τόσο η Δευτέρα 10/5 όσο και η 15η Μαΐου.

Πιο αναλυτικά και κατόπιν χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε:

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Οι ειδικοί χθες συζήτησαν και την κατάργηση του ραντεβού για κατάστημα λιανεμπορίου από τις 15 Μαΐου, κάτι που δεν ανακοινώθηκε, συνεπώς επομένως θα υπάρξουν περαιτέρω «ζυμώσεις» για το συγκεκριμένο ζήτημα τις επόμενες ημέρες. Επίσης, «ανοιχτό» παραμένει το ζήτημα των παιδικών σταθμών.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση χθες ξεκαθαρίζοντας ότι οι παιδικοί σταθμοί δεν ανοίγουν στις 10 του μήνα. Προς τις 15 Μαΐου θα υπάρχει και περισσότερο ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά στα SMS και εάν θα καταργηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα