Διάταξη – πρόκληση για τις ευθύνες της τραγωδίας στο Μάτι

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Γιατί τη “γλιτώνουν” οι υπεύθυνοι της τραγωδίας στο Μάτι, έστω κι αν η επόμενη κυβέρνηση αλλάξει τη διάταξη

Στα “μαλακά” θα πέσουν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας στο Μάτι αλλά και στη Μάνδρα, καθώς η κυβέρνηση φρόντισε με το νέο Ποινικό Κώδικα να αλλάξει τη σχετική διάταξη, μειώνοντας τις ποινές και ουσιαστικά εξασφαλίζοντας ατιμωρησία.

Οι υπεύθυνοι των εθνικών τραγωδιών που διώκονται ποινικά για τους δεκάδες νεκρούς από την πυρκαγιά στο Μάτι αλλά και την πλημμύρα της Μάνδρας με τις νέες διατάξεις, αν καταδικαστούν, θα έχουν ποινές το πολύ μέχρι πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το tomanifesto.gr, η σχετική διάταξη για τις ανθρωποκτονίες κατά συρροή από αμέλεια, άλλαξε παρά τις προειδοποιήσεις δικαστών και καθηγητών της Νομικής – τον κώδωνα του κινδύνου της ατιμωρησίας είχε κρούσει ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Χρ. Μυλωνόπουλος μεταξύ πολλών άλλων που είχαν θέσει το σχετικό θέμα.

Με την ισχύουσα νομοθεσία οι υπαίτιοι πολλών ανθρωποκτονιών από αμέλεια είχαν ποινές ως και δέκα χρόνια, ενώ με τους νέους κώδικες όχι μόνον μειώνονται οι ποινές τους στα πέντε χρόνια, αλλά ουσιαστικά μένουν εκτός φυλακής.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν, ότι σε καταδίκες για ανθρωποκτονίες κατά συρροή από αμέλεια οι ποινές που επιβάλλονται, πρακτικά σημαίνουν φυλάκιση ως έξι μήνεςτο πολύ, καθώς ο κατηγορούμενος μπορεί να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής προσφέροντας κοινωφελή εργασία.

Οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν το σύνολο των υπευθύνων και των δύο τραγωδιών σε Μάτι και Μάνδρα, αφορούν πρωτίστως την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, που διώκεται από τη δικαιοσύνη και στις δύο περιπτώσεις ως υπεύθυνη μεταξύ άλλων κρατικών λειτουργών για τις δραματικές συνέπειες των καταστροφών και για τα δεκάδες θύματα.

Νομικοί και ειδικοί θεωρούν τη διάταξη λανθασμένη και τονίζουν ότι ακόμα κι αν αλλάξει από την επόμενη κυβέρνηση, τα αποτελέσματα της ουσιαστικής ατιμωρηςίας που επιφέρει και Δούρου, Ψινάκη και λοιπούς, δεν μπορούν να ανατραπούν.

Και αυτό, διότι ο νέος Ποινικός Κώδικας που θα ισχύσει από την Ιη Ιουλίου, σε λιγότερο από 25 ημέρες δηλαδή, υπερισχύει κάθε άλλης διάταξης ως ευνοϊκότερος νόμος. Με άλλα λόγια και να αλλάξει η διάταξη οι υπεύθυνοι για το Μάτι και τη Μάνδρα θα δικαστούν με τον κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση με διαδικασίες “fast truck”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα