Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Το επιβεβαίωσε ο ίδιος. Ο Πεσκόφ, είναι πέμπτος αξιωματούχος της Ρωσικής κυβέρνησης που εμφανίζεται θετικός στον ιό.

Ο εκπρόσωπος Tύπου του Ρώσου προέδρου, o Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε σήμερα ότι μολύνθηκε από τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Ναι είμαι άρρωστος και δέχομαι θεραπεία», δήλωσε ο Πεσκόφ, ο οποίος είναι ο πέμπτος ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος που διαγνώστηκε με το νέο κορωνοϊό. Ακόμα θετικοί στον ιό εμφανίστηκαν η υπουργός Πολιτισμού, ο υπουργός Δημοσίων Έργων, ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Πούτιν.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι έχει να συναντηθεί διά ζώσης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν «περισσότερο από μήνα».

Σταδιακή άρση του lockdown
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε την ώρα που χώρα άρχισε μια προσεκτική άρση του lockdown κατά περιφέρειες, βασιζόμενη στη χαμηλή θνητότητα που εμφανίζει ο νέος κορωνοϊός στη χώρα, παρόλο που καταγράφηκαν και πάλι σήμερα εκεί περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα Covid-19.

Με 232.243 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή της επιδημίας, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, από τα οποία 10.899 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, η Ρωσία είναι μεταξύ των τριών ή τεσσάρων χωρών που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα.

Από την αρχή του Μαΐου, καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 10.000 κρούσματα, μια εξέλιξη την οποία η Ρωσία εξηγεί επικαλούμενη την πολιτική των μαζικών διαγνωστικών τεστ που ακολουθεί, καθώς έχει κάνει περίπου 5,8 εκατομμύρια τέτοια τεστ, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Η θνητότητα παραμένει πάντως επισήμως πολύ χαμηλή, με 2.116 νεκρούς (107 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο), σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία ή ακόμη και η Γερμανία, που συχνά αναφέρεται ως πρότυπο για τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την κρίση.

Η Ρωσία, η οποία επλήγη αργότερα από την πανδημία, εξηγεί αυτή τη χαμηλή θνητότητα λέγοντας πως άντλησε τα διδάγματα από την εξέλιξη της επιδημίας στη δυτική Ευρώπη, κλείνοντας γρήγορα τα σύνορά της, αναδιοργανώνοντας πλήρως το νοσοκομειακό της σύστημα και προχωρώντας σε μαζική ιχνηλάτηση για να απομονώσει τα ασυμπτωματικά ή με ελαφρά συμπτώματα κρούσματα της Covid-19. Επίσης επέβαλε κατ’ οίκον περιορισμό στους ευάλωτους πληθυσμούς, κυρίως στους ηλικιωμένους.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν πως η Ρωσία έχει υποβαθμίσει κατά μερικές χιλιάδες τη θνητότητα και υποπτεύονται πως οι αρχές αποδίδουν σε άλλες αιτίες θανάτους ασθενών με Covid-19.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε χθες, Δευτέρα, εντολή για μια βραδεία και προσεκτική άρση του lockdown κατά περιφέρειες σε όλη τη Ρωσία, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο αδειών μετ’ αποδοχών για τους εργαζομένους, που ισχύει από τα τέλη Μαρτίου.

Κάθε περιφέρεια μπορεί έτσι να άρει σιγά-σιγά από σήμερα ορισμένους περιορισμούς -ανοίγουν κομμωτήρια, πάρκα κλπ – ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, καθώς και με των αριθμό των κλινών εντατικής και των αναπνευστήρων που είναι διαθέσιμοι.

Η Μόσχα, κύρια εστία της επιδημίας με 121.301 διαπιστωμένα κρούσματα, χρειάσθηκε να παρατείνει μέχρι τις 31 Μαΐου το lockdown που ισχύει στην πόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα