29 Μαρτίου 2024 / 2:16 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 2:16 πμ

Διαφωνία Παυλάκη-Δερμιτζάκη για τις μετακινήσεις το Πάσχα

από fimotro

Στην αύξηση των κρουσμάτων και την πορεία της πανδημίας στη χώρα αναφέρθηκε ο καθηγητής Ιατρικής Γιώργος Παυλάκης, διαφωνώντας με τα όσα είπε σε αντίστοιχη συνέντευξη, ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε πως η μη τήρηση των μέτρων και τα κορωνοπάρτι συμβάλλουν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Υπάρχει ακόμα υλικό για τον ιό, αν το αφήσουμε ελεύθερο θα κάνει μεγάλη ζημιά», τόνισε και προσέθεσε πως «αν αφήσουμε το επιδημιολογικό κύμα να σέρνεται θα φύγει πιο αργά, που σημαίνει ότι θα βλέπουμε κρούσματα μετά το Πάσχα, θα συνεχίσουν. Αυτό δεν είναι κατάλληλη συνταγή για το καλοκαίρι».

Εξήγησε επίσης ότι, επειδή υπάρχουν κι άλλα στελέχη του ιού έτοιμα να δείξουν τα δόντια τους, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε και ένα 4ο κύμα. «Αυτό το 4ο κύμα, αν είναι ο ιός καινούριος, μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι».

«Στην Ινδία, με το νέο στέλεχος, προβλέπεται να γίνει σφαγή. Ο ιός προσαρμόστηκε στον πληθυσμό και θερίζει», σχολίασε και επεσήμανε πως είναι θέμα χρόνου να βρει ο ιός τρόπο να χτυπήσει.

Σχετικά με το άνοιγμα εν όψει Πάσχα, ο καθηγητής είπε ότι «με το Πάσχα πάει να γίνει κάτι σωστό στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να πάει ο ιός σε κάθε εκκλησία. Θα γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν ανοίξουν τα ταξίδια».

Κλείνοντας, για τις συναντήσεις στα σπίτια είπε ότι, αν ο καθένας κρατήσει μια μικρή παρέα και δεν μαζευτούν 50 άτομα, δεν θα δώσουμε χώρο στον ιό, ενώ υπενθύμισε, ότι στο κύμα της Θεσσαλονίκης πέθαναν άνθρωποι που δεν έπρεπε να πεθάνουν.

Παράλληλα, στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μίλησε για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού για το Πάσχα, την ανησυχία για τις επιπτώσεις των «κορωνοπάρτι», αλλά και τον προβληματισμό για τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα δίκοπο μαχαίρι. Υπάρχει ένα ρίσκο να γίνει μια μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα και να πάει ο κόσμος στα χωριά του, αλλά είναι και ρίσκο τα μεγάλα αστικά κέντρα να μείνουν όπως είναι, με μεγάλη πυκνότητα πολιτών, που θα ψάξουν τρόπους για να βρεθούν μαζί. Δεν ξέρω αν θα είναι διαθέσιμα τα self-tests για όλους, ώστε να κάνουν τεστ για να κανονίσουν συναντήσεις. Δεν είναι σίγουρο ότι η μία λύση είναι καλύτερη από την άλλη. Προσωπικά θα προτιμούσα να φύγει ο κόσμος, να διασπαρεί στην Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα αστικά κέντρα», είπε ο κ. Δερμιτζάκης για την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού για το Πάσχα.

Σε ότι αφορά στους εμβολιασμένους, ο καθηγητής είπε ότι «Πρέπει να υπάρχει προσοχή στο τι ελευθερίες τους δίνουμε, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους, γιατί αυτό δημιουργεί κοινωνικές αδικίες. Δεν έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικίες».

«Νομίζω ότι η Ελλάδα διάλεξε να ακολουθήσει ένα μοντέλο περιορισμού και απαγόρευσης σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Στο πρώτο στάδιο ήταν λογικό. Αυτό που δεν κάναμε μετά, και δεν το έκανε και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, είναι να βάλουμε τον κόσμο στη διαδικασία να μάθει πώς να λειτουργεί με συστάσεις και όχι με απαγορεύσεις, και να κάνει τις επιλογές του ώστε να μειωθεί η μετάδοση. Επειδή δεν υπήρχε η λογική της σύστασης, χάθηκε η δυνατότητα της έντονης ατομικής ευθύνης», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Η Ελβετία που έχει μείνει πολύ πιο ανοιχτή όλο αυτό το διάστημα, φτάνει να βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα σε νεκρούς με την Ελλάδα. Η ισορροπία που βρέθηκε από το Δεκέμβριο και μετά ήταν να απαγορευτούν κάποια πράγματα, αλλά να υπάρχει εύρος επιλογών. Το click-away λειτουργούσε καθ’ όλη τη διάρκεια», εξήγησε ο ίδιος.

«Τα κορωνοπάρτι δεν είναι ευχάριστα. Σίγουρα θα υπάρχουν μεταδόσεις, δεν ξέρω αν θα είναι μαζικές ή θα είναι μικρή η επιβάρυνση από αυτά. Δε θέλω να δαιμονοποιήσω όλη τη νεολαία που βρίσκεται σε τεράστια πίεση. Πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα αποσυμπιέσουμε την κατάσταση. Αν είχαμε ανοίξει την εστίαση 3-4 εβδομάδες νωρίτερα, που μπορούσαμε να το κάνουμε, δε θα υπήρχε αυτή η μεγάλη πίεση στους νέους να κάνουν κάτι τέτοιο», σχολίασε ο κ. Δερμιτζάκης σχετικά με τα κορονοπάρτι.

Μιλώντας, τέλος, για τον προβληματισμό γύρω από τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι «Οι αποφάσεις στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Οι παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες, και το όφελος για τους εμβολιασμένους είναι πολύ μεγαλύτερο. Η πιθανότητα να πάθε κάποιος σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το να πάθει κάτι από το εμβόλιο. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη επιλογή το να κάνεις το εμβόλιο, και της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Εγώ στους δικούς μου ανθρώπους που έχουν αυτές τις επιλογές λέω να πάνε να το κάνουν. Ανησυχώ για αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν ακόμα, παρά το ότι είχαν την επιλογή ηλικιακά. Για να έχουμε προστασία το φθινόπωρο, χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων. Ο κορωνοϊός θα ξαναέρθει εάν οι εμβολιασμένοι είναι 40-50%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα