Δέσμευση Βρούτση: Τέλος στις εξοντωτικές εισφορές

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News

Ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε στο Open TV και ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφήνει περιθώριο για να δοθούν αναδρομικά για προηγούμενες συντάξεις. Ωστόσο, θα υπάρξει ένα επιπλέον ποσό, εν είδει αύξησης, που θα ισχύει από την 4η Οκτωβρίου του τρέχοντος και θα καταβληθεί όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι θα συρρικνωθεί ο αριθμός των εκκρεμών κύριων κι επικουρικών συντάξεων με την ψηφιοποίηση των αρχείων και την ηλεκτρονική πλέον διαδικασία υποβολής αιτήσεων, ενώ επεσήμανε ότι θα αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου και οι διατάξεις που αφορούν στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών έτσι ώστε να παταχθεί και η φοροδιαφυγή, καθώς και το Ασφαλιστικό.

«Με τα τωρινά δεδομένα κι αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν φαίνεται ότι υπάρχουν αναδρομικά. Αναδρομικά θα υπάρξουν για όλους μετά το ’19. Υπάρχουν κι άλλες δίκες, που είναι ανοικτές, θα πάνε ενδεχομένως και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα δούμε αν θα βγουν κάποια ποσά. Καθαρό τοπίο δεν έχουμε. Το ΣτΕ απεφάνθη και δεν υπάρχουν αναδρομικά» τόνισε αρχικά αναφορικά με τα αναδρομικά παρελθοντικών ετών. Ο κύριος Γεραπετρίτης είπε ότι μετά τις 4/10 θα υπάρξουν αναδρομικά. Αν έρθουν μέχρι τον Δεκέμβρη, θα τα δώσουμε μέσα στο χρόνο, αλλιώς από του χρόνου. Θα υπάρξουν αναδρομικά, υπό την έννοια ότι θα υπάρξουν αυξήσεις σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις κι όλος αυτός ο λογαριασμός θα έρθει με το νέο νομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση».

Κληθείς να σχολιάσει το νέο Ασφαλιστικό απέφυγε να μιλήσει με αριθμούς καθώς: «το Ασφαλιστικό είναι πολύ μεγάλο. Φιλοδοξία δική μου είναι να κλείσουμε τις ανοιχτές πληγές και να φέρουμε ένα Ασφαλιστικό δίκαιο, ελκυστικό κι ανταποδοτικό. Δεν θα υπάρξουν επιτροπές σοφών. Η γνωμοδότηση θα γίνει με υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη του υπουργείου. Θα συμβουλευτούμε ίσως κάποιο επιστημονικό προσωπικό. Είτε τον Δεκέμβρη του 2019 είτε το Γενάρη του 2020 θα πάμε με το νομοσχέδιο στη Βουλή».

Για τις επικουρικές συντάξεις είπε ότι «πάνω από το 1/3 θα δει θετική αλλαγή. Θα υπάρξει μια αύξηση περίπου 630€ το χρόνο» είπε ο υπουργός επιβεβαιώνοντας πλήρως το ακριβές ρεπορτάζ του ethnos.gr. «Υποχρέωσή μου είναι να καταβληθούν αυτό το μήνα, αλλά δεν προλαβαίνουμε. αλλά θα τα πάρουν τον Γενάρη αναδρομικά μαζεμένα.

Για τις εκκρεμείς επικουρικές τόνισε ότι όλα θα γίνουν ψηφιακά για να μην χάνονται εργατοώρες και να μην περιμένουν μήνες και χρόνια οι συνταξιούχοι. Θα υπάρχει το Atlas, θα γίνει αυτόματα όπως γίνεται η είσοδος και στο Taxis. Είναι μεγάλη μεταρρύθμιση και δύσκολη.

Για εκκρεμείς συντάξεις: Το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων είναι 1.058.748. Θα απαγορεύεται η κινητικότητα από τον ΕΦΚΑ. Επιταχύνω κατά δύο μήνες την απονομή των συντάξεων.

Για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών: «Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν η προεκλογική μας δέσμευση. Η φορολογία είναι 40,56% σήμερα, μια από τις υψηλότερες της Ευρώπης. Η δεύτερη μεγάλη θεαματική μείωση, θα ξεκινήσει 1η Ιουνίου του 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2023 φτάνοντας το 5%. Η πρώτη μείωση θα είναι 0,90%. Οι 5 μονάδες μείωσης θα αφορούν μόνο στην πλήρη απασχόληση. Φιλοδοξούμε στο τέλος του 2020 να έχουμε μια φυσιολογική αγορά εργασίας. Στο νομοσχέδιο που έρχεται, δεν μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος, ο λίγος αυτός που το κάνει ακόμα, να είναι παραβατικός. Θα έχουμε μηδενική ανοχή. Έρχεται το ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας. Οποιος μπει, αλοίμονό του. Το ΣΕΠΕ και οι ελεγκτές θα κάνουν επανέλεγχο στον χρόνο κι αν παρανομεί ακόμα θα πληρώσει το διπλό πρόστιμο και το δεύτερο χρόνο 200% πάνω και ουσιαστικά θα βάλει λουκέτο. Λουκέτο λοιπόν στους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες του εργατικού δικαίου».

Τι θα αλλάξει στο νόμο Κατρούγκαλου: «Πρώτη παραδοχή, το ΣτΕ τον έκρινε αντισυνταγματικό. Δεύτερη παραδοχή, ως υπουργός πρέπει να βλέπω τα νούμερα. Μετέτρεψε το Ασφαλιστικό σε φορολογικό. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι καταστρέφεται ο ελεύθερος επαγγελματίας και μισθωτός. Όλοι φοβούμενοι τις εισφορές, φοροδιαφεύγουν. Σίγουρα αυτές οι εξοντωτικές εισφορές θα σταματήσουν να υπάρχουν. Δεν θα φοβάται να κόψει τιμολόγιο ο επαγγελματίας και να χρειαστεί να φοροδιαφεύγει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα