Δένδιας: Η Τουρκία να εγκαταλείψει το casus belli

από fimotro

Για τρέχοντα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική ενημέρωσε την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε αναλυτικά στα ελληνοτουρκικά τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία αλλά μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε και υπό την προϋπόθεση άρσης της απειλής πολέμου.

«Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει αυτά που διακηρύσσει σε τρίτους συνομιλητές. Ότι θέλει τον διάλογο αλλά σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο. Όχι έναν διάλογο γενικό. Αυτό της ζητάμε. Να εγκαταλειφθεί η απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας και να υπάρξει αποδοχή αυτού του συγκεκριμένου πλαισίου. Το casus belli είναι τεράστιο ζήτημα. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη η οποία κατά πλήρη παράβαση καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών απειλεί γειτονική χώρα με πόλεμο και μάλιστα με τη σημείωση ότι η απειλή διατυπώνεται αν η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμο δικαίωμα της. Αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση. Δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να αποδεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Πρέπει να αποδεχθεί ότι είναι προς δικό της όφελος να το άρει» επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

Κατά την ενημέρωση προς τους βουλευτές ο Νίκος Δένδιας έκανε αναφορά και στο Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου στο πλαίσιο δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας ενώ δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα προς Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία για την ενταξιακή τους πορεία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ευρωπαϊκή προοπτική σημαίνει τήρηση της αιρεσιμότητας, δηλαδή τήρηση όλων των υποχρεώσεων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα