Δένδιας: Διευρύνονται οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας

από Philippos

Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με την Ένωση των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), την «Ευρωπαϊκή Ένωση» της περιοχής, υπέγραψε ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην 55η Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ASEAN, καθιστώντας την χώρα μας παρατηρητή του εν λόγω Οργανισμού.

Κλείνει με τον τρόπο αυτό, μια ακόμα «μαύρη τρύπα» στην ελληνική εξωτερική πολιτική εξαιτίας της ουσιαστικής διπλωματικής απουσίας της χώρας από μια κρίσιμη περιοχή κυρίως για την παγκόσμια οικονομία.

Μαζί με την Ελλάδα την εν λόγω συμφωνία θα υπογράψουν η Δανία, η Ολλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Ομάν.

Η υπογραφή του Συμφώνου θεωρείται ότι βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα εθνικά συμφέροντα, καθώς οι χώρες του ASEAN, πέρα από την προσήλωση σε βασικές αρχές που ασπάζεται η Ελλάδα, προτάσσουν επίσης τον πλήρη σεβασμό στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Ενώ, ταυτόχρονα, οι σχέσεις μεταξύ των Μελών του Οργανισμού διέπονται από τις αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, της αποκήρυξης της απειλής ή της χρήσης βίας, καθώς και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Επιπλέον, μέσω της συμμετοχής στον ASEAN, η Ελλάδα διευρύνει τους ορίζοντες της και ενισχύει το διεθνές της προφίλ υπό το φως της υποψηφιότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2025-26), στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2028-2030) και την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (2035).

Η υπογραφή του Συμφώνου διανοίγει επίσης, ευρύτερες προοπτικές για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής, με αρκετές εκ των οποίων η χώρα δεν είχε διπλωματικές επαφές σε υπουργικό επίπεδο κατά το παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα