Η δικαιοσύνη σε πρωτοφανή αναταραχή

Σε δίνη, αντίστοιχη της οποίας δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν βρίσκεται η Δικαιοσύνη, παραμονή των εθνικών εκλογών, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται αυτή την εβδομάδα να αποφασίσει εάν υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα για την επιλογή της νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο, επιλογή την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη θύελλα των πολιτικών αντιδράσεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης και τις σαφείς προειδοποιήσεις των συνταγματολόγων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στην “Καθημερινή”, από την προεδρία της δημοκρατίας φέρουν τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο να είναι αρνητικός στην υπογραφή των διαταγμάτων για την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη και μετά την 30ή Ιουνίου, δηλαδή από την 1η Ιουλίου και μετά, αφήνοντας επί της ουσίας “ξεκρέμαστη” την κυβερνητική απόφαση η οποία ελήφθη μετά τις ευρωεκλογές και όταν ο πρωθυπουργός είχε ήδη εξαγγείλει τη διενέργεια εθνικών εκλογών. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει κόλαφο για την κυβερνητική πρακτική να αγνοήσει τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και τις προειδοποιήσεις των συνταγματολόγων και να επιλέξει πρόωρα νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη, προκαλώντας μείζονα συνταγματικά και θεσμικά προβλήματα και θέτοντας τον Πρόεδρο ης Δημοκρατίας σε διλήμματα τα οποία θα είχαν αποφευχθεί.

Η αρνητική θέση του κ. Παυλόπουλου να επικυρώσει δια της υπογραφής του τα σχετικά διατάγματα και να προσδώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στην κυβερνητική απόφαση, πληροφορίες της “Κ” από την προεδρία της δημοκρατίας αναφέρουν ότι μπορεί να εκδηλωθεί με δύο τρόπους.

Είτε ο ΠτΔ να αναπέμψει τα προεδρικά διατάγματα στην κυβέρνηση χωρίς υπογραφή, σηματοδοτώντας και την άμεση ακύρωση της επιλεγείσας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, είτε να εκδηλώσει την αρνητική του θέση δια της σιωπής, δηλαδή να κρατήσει τα διατάγματα “ανενεργά” στο συρτάρι του έως την επόμενη της εκλογικής αναμέτρησης, ακυρώνοντας δι΄αυτού του τρόπου την κυβερνητική απόφαση.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες, η επιλεγείσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ηγεσία της δικαιοσύνης δεν πρόκειται να επισημοποιηθεί αλλά θα κληθεί η επόμενη κυβέρνηση , που θα προκύψει από τοις εκλογές, να επιλέξει ποιοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα αναλάβουν για τα επόμενα χρόνια τα ηνία της Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα