Δεν ξανανοίγει η πλατφόρμα Επιστρεπτέας 1-3

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα ο Χρήστος Σταϊκοπυρας

Απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να ξανανοίξει η πλατφόρμα για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας όμως πως δικαίωμα ένταξης στον 7ο κύκλο επιστρεπτέας θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των πρακτορείων ΟΠΑΠ και των σχολών οδήγησης.

Σε συνέντευξή του στον Alpha 989, ο ίδιος είπε ότι δεν είναι εφικτό να ξανανοίξει η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα 1, 2 και 3 ούτε ταμειακά ούτε δημοσιονομικά. Θύμισε ότι μπορεί για τους τρεις πρώτους κύκλους το σύνολο του ποσού να είναι δάνειο και γι’ αυτό κάποιοι απέφυγαν να ενταχθούν. Παραδέχθηκε επίσης ότι τώρα αλλάζουν οι όροι εκ των υστέρων και ένα κομμάτι των ενισχύσεων από τους τρεις πρώτους κύκλους (από 30% έως και 50%) γίνεται μη επιστρεπτέο, αλλά κατέληξε ότι το να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τους κύκλους δεν είναι εφικτό.

“Τα 570 εκατ. ευρώ, που είναι το κόστος για την εκ των υστέρων μετατροπή μέρους των ενισχύσεων των κύκλων αυτών σε μη επιστρεπτέα ποσά, βαρύνει το έλλειμμα του 2021”, σημείωσε και συνέχισε, “δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε ταμειακά ούτε δημοσιονομικά να εντάξουμε εκ των υστέρων νέους δικαιούχους”. Τόνισε ο ίδιος ότι το ΥΠΟΙΚ είναι υπέρ της δημοσιονομικής ευελιξίας αλλά όχι του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Σημείωσε πάντως ότι όλοι θα μπορούν να ενταχθούν στο 7ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής που θα γίνει τον Απρίλιο, ο οποίος θα καλύψει την απώλεια του πρώτου τριμήνου. Όπως είπε, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τον ορισμό της περιόδου αναφοράς, λόγω του ότι πέρυσι για το διάστημα αυτό υπήρχε σκληρό lockdown στην οικονομία, ώστε να υπάρχουν ενισχύσεις για όλους.  Ανέφερε ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για να ενισχυθούν και οι νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη δραστηριότητας ως το τέλος του 2020 χωρίς το κριτήριο του τζίρου, εκτός εάν είχαν ενισχυθεί από τον 5ο και 6ο κύκλο, οπότε η ενίσχυση θα προκύψει από τη μείωση του τζίρου τους. Στον επόμενο κύκλο θα ενταχθούν στις ενισχύσεις και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ αλλά και οι σχολές οδήγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα