Δεν θα χρειαστεί τρίτη δόση εμβολιασμών

από fimotro

Οι επιστήμονες δεν την θεωρούν απαραίτητη

Μια πιθανή τρίτη δόση κατά του κορονοϊού βρίσκεται στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος, μοιάζει, όμως, να απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτό από τη στιγμή που οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον 12 μήνες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερο Τύπου, πρόκειται για ένα από τα ζητήματα για τα οποία αναμένονται απαντήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, κυρίως σε ό,τι αφορά όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2021, καθώς και άτομα με χαμηλή ανοσολογική απόκριση, μεταξύ των οποίων υπερήλικες, ανοσοκατεσταλμένοι, μεταμοσχευμένοι. Η συζήτηση, πάντως, φουντώνει ακόμη και για την ανάμιξη εμβολίων στην αναμνηστική δόση.

«Οι επιστημονικές έρευνες καταγράφουν ενθαρρυντικά στοιχεία τόσο για τη διάρκεια της φυσικής ανοσίας μετά από λοίμωξη, αλλά και της μελλοντικής προστασίας από τα εμβόλια. Οπως ακούμε όμως συχνά, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πρόβλημα των μελλοντικών αναδυόμενων μεταλλάξεων και του ζητήματος της παραγωγής των εμβολίων, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως στο μέλλον ίσως κάνουμε αναμνηστικές δόσεις», ανέφερε σε ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγώντας ότι «η αναμνηστική δόση που ίσως λάβουμε ίσως να είναι με διαφορετικό εμβόλιο από αυτό που μας χορηγήθηκε αρχικά, ή με τρίτη δόση του εμβολίου που έχουμε κάνει».

Εμβολιασμός: Οι οκτώ συνδυασμοί

Οκτώ συνδυασμοί που εξετάζονται, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, είναι οι εξής: 2 δόσεις AstraZeneca, 3η δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια Pfizer ή Moderna ή με το νέο εμβόλιο της Moderna που στοχεύει στις νέες παραλλαγές του κορονοϊού. Επίσης, ανάμιξη AstraZeneca με Pfizer ή Moderna: δηλαδή, πρώτη δόση ΑΖ, 2η δόση Pfizer ή Moderna, 3η δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια Pfizer ή Moderna ή με το νέο εμβόλιο της Moderna. Τρίτη επιλογή είναι 3 δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer, ως τέταρτη οι 2 δόσεις Moderna και μία δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna. Πιθανοί συνδυασμοί είναι, επίσης, οι εξής: Mία δόση με το εμβόλιο της J&J και μία δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna, 2 δόσεις Pfizer, μία δόση Moderna και το αντίστροφο, 2 δόσεις Pfizer και μία δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna, 2 δόσεις Pfizer ή Moderna και μία δόση με το εμβόλιο της Novavax.

Εμβολιασμός και ανοσία

Δύο νέες μελέτες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η ανοσία είναι μεγαλύτερης διάρκειας σε σχέση με ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, ξεπερνώντας ακόμη και τους 12 μήνες. Στα ελπιδοφόρα αυτά επιστημονικά αποτελέσματα έχει αναφερθεί και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Ισως τελικά αναμνηστική δόση να κάνουν μόνο κάποιοι από εμάς, οι πιο ευπαθείς. Δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Αλλά κάνοντας αναμνηστική δόση με ένα από τα νέα εμβόλια που στοχεύουν στις νέες παραλλαγές του ιού, ή αναμιγνύοντας υπάρχοντα εμβόλια, να βοηθούσε να αναπτυχθεί πιο ευρεία συλλογική ανοσία και να δυσκόλευε την κυκλοφορία των παραλλαγών ή την εμφάνιση νέων», επισημαίνει ο καθηγητής του LSE.

Oδηγίες για πιθανή συμπληρωματική δόση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και όσα έχουν μεταμοσχευθεί έχει προαναγγείλει η κ. Θεοδωρίδου εξηγώντας ότι η ανοσοαπόκριση των ατόμων αυτών στο τωρινό εμβολιαστικό σχήμα αποδεικνύεται μειονεκτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα