Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μετρά βαριές ήττες από τον Μητσοτάκη εάν δεν αλλάξει πρόσωπα και εάν δεν αφήσει την αριστερά για να έρθει στον μεσαίο χώρο

Την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας επιβεβαιώνει μια ακόμα δημοσκόπηση επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα επιτυχίας στις εκλογές με την ιδεολογική μορφή που στηρίζουν και εκπροσωπούν. Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω άγριας οικονομικής κρίσης και πανδημίας, στην πανελλαδική έρευνα της Proparta, ο πρωθυπουργός παραμένει με σημαντική διαφορά ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός.

Πιο αναλυτικά, το 46% των ερωτηθέντων δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον συμπαθεί» τον πρωθυπουργό. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 35%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 29%, η Φώφη Γεννηματά με 24% κι ο Γιάνης Βαρουφάκης με 23%, ενώ ως ουραγός μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κατατάσσεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, με το ποσοστό θετικών εντυπώσεων να περιορίζεται στο 10%.

Είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την μορφή που υπάρχει σήμερα, με τα πρόσωπα τα οποία βγαίνουν μπροστά και με τις τάσεις που εκπροσωπεί θα χάσει και πάλι τις εκλογές. Και θα τις χάσει ότι και να συμβεί με τη μορφή του απρόοπτου γεγονότος. Ο Μητσοτάκης θα κερδίσει με άνεση τις κάλπες και το μόνο ζητούμενο είναι εάν θα κυβερνήσει μe αυτοδυναμία από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής ή θα χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση για να πάρει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να έχει αυτοδυναμία.

Γιατί όμως θα συμβεί αυτό; Γιατί πολύ απλά ο μεσαίος χώρος και η μεσαία τάξη θα ξαναψηφίσει τη ΝΔ. Μια φορά έδωσε την ψήφο της στην αριστερά, το 2015 και το μετάνιωσε πικρά. Πέρα των πολιτικών, όμως η μεσαία τάξη θέλει πρόσωπα που να την εκπροσωπούν. Θέλει ανθρώπους της αγοράς, θέλει… κανονικούς ανθρώπους, όσο και αν δεν μπορεί να το καταλάβει η αριστερά αυτό. Και αυτό είναι το ζητούμενο για τον Τσίπρα. Υπάρχει κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι θα ξανακυβερνήσει το κόμμα του Τσίπρα έχοντας στο κομματικό μαγαζί όλους αυτούς που δεν εκπροσωπούν τίποτα στην κοινωνία;

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στην κοινωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό αναδεικνύονται ο Ανδρέας Ξανθός με 50%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 46% και η Έφη Αχτσιόγλου με 41%.

Ανασχηματισμός και πρόωρες εκλογές

Σχετικά με την δημοσκόπηση, ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι η πλειονότητα (71%) των ερωτηθέντων δηλώνει λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένη από τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης και μόλις το 24% είναι αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένοι/ες. Η αντίληψη που κυριαρχεί ως προς τις στοχεύσεις του ανασχηματισμού ήταν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε «να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα εκλογικής ετοιμότητας» και «να εξυπηρετήσει φίλους και ημετέρους».

Μικρότερη διείσδυση στον πληθυσμό παρατηρείται στα αφηγήματα ότι επρόκειτο περί «αναβάθμισης της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος» ή ότι «επιχειρήθηκε να διορθωθούν ορισμένες άστοχες επιλογές σε συγκεκριμένες θέσεις».

Το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση, ενώ το 38% επιθυμεί να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, μειοψηφία αποτελούν όσοι εκτιμούν ότι τελικά η κυβέρνηση πράγματι θα εξαντλήσει την τετραετία, αφού το 33% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, ενώ το 62% πιστεύει πως θα διεξαχθούν εκλογές πριν από τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

Συμπερασματικά…

Με λίγα και απλά λόγια ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός απέναντι στη ΝΔ. Δεν μπορεί να ακολουθήσει τη ΝΔ στον στίβο της σύγχρονης πολιτικής. Εάν ο Τσίπρας δεν ξεφύγει από την λογική της αριστεράς και εάν δεν μεταλλάξει το κόμμα του σε ένα καθαρό κεντρώο κόμμα δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας στις επόμενες εκλογές.

Fimotro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα