Δεν ανησυχεί η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

από fimotro

Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι ακόμη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα

Μετά την έντονη ανησυχία που εμφανίζεται στην κοινή γνώμη σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, τώρα οι ειδικοί εμφανίζονται πιο καθησυχαστικοί. Ο καθηγητής της πολιτικής υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ανέφερε πως ακόμα δεν έχουμε περάσει στο τρίτο κύμα της πανδημίας, παλεύουμε να ελέγξουμε το δεύτερο. Τρίτο κύμα σημαίνει χιλιάδες κρούσματα και μεγάλη επιβάρυνση στις εντατικές.

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε ότι ακόμη δεν μας ανησυχεί η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής και πως υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια, όπως της Pfizer και της Moderna, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ιό.

Οι εταιρείες, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, αναπτύσσουν εναλλακτικά εμβόλια για το νέο στέλεχος, όμως θα απαιτηθούν δυο με τρεις μήνες ώστε να είμαστε έτοιμοι, και μετά βεβαίως τίθεται το ζήτημα της παραγωγής του εμβολίου.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί τρίτης δόσης ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε πως δεν θα αφορά στα υπάρχοντα εμβόλια αλλά στην παραλλαγή των εμβολίων, τονίζοντας ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί.

Πιο πολύ με ανησυχεί το βρετανικό στέλεχος, υπογράμμισε ο καθηγητής στο LSE, αν γίνει διασπορά θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα το επόμενο χρονικό διάστημα, η ελπίδα είναι να μην επικρατήσει το στέλεχος μέσα στον Φεβρουάριο και να φτάσουμε τον Μάρτιο, όπου οι δραστηριότητες θα γίνονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε εξωτερικούς χώρους.

Για το εμβόλιο της Astra Zeneca ο κ . Μόσιαλος είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως δεν δουλεύει, και για τη χώρα μας σημείωσε πως δεν έχει τα περιθώρια να καθυστερήσει και να μη κάνει το εμβόλιο.

Προτιμότερη η λογική του «ακορντεόν» από το παρατεταμένο lockdown

Η λογική ακορντεόν είναι μια λογική στάση, αλλιώς θα φτάναμε σε ένα παρατεταμένο lockdown με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά και στην ψυχολογία των παιδιών. Δεν μπορούμε να ζουμε σε ένα συνεχόμενο lockdown, κατέληξε στη συνέντευξη του ο κ. Μόσιαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα