Δεκτή η αναίρεση απόφασης για μείωση της ποινής του Κορκονέα

από fimotro

Με πλειοψηφία 3 έναντι 2 έγινε δεκτή από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία μειώθηκε δραστικά στα 13 χρόνια κάθειρξη η ποινή του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η απόφαση όμως , λόγω της ισχυρής μειοψηφίας που είχε την άποψη πως δεν πρέπει να αναιρεθεί και σωστά αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό στον αστυνομικό βάση του νέου Ποινικού Κώδικα, δεν οδηγεί αυτομάτως σε νέα δίκη αλλά θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η αναίρεση

Υπενθυμίζεται πως το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, έσπασε την ισόβια κάθειρξη που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον ειδικό φρουρό με αναγνώριση του ελαφρυντικού του “προτέρου σύννομου βίου” και του επέβαλλε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Αυτό του επέτρεψε στη συνέχεια να αποφυλακιστεί προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, άσκησε αναίρεση κατά της Απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, περί “προτέρου συννόμου βίου”. Σύμφωνα με τον κ. Πλιώτα, το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του “περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων”, τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.

Η συνέχεια

Τα τρία μέλη του Τμήματος συντάχθηκαν με την αναίρεση Πλιώτα, όμως 2 μέλη είχαν αντίθετη άποψη θεωρώντας ότι το δικαστήριο ερμήνευσε σωστά την πρόβλεψη για την χορήγηση ελαφρυντικού. Η οριακή πλειοψηφία λοιπόν και η σπουδαιότητα της υπόθεσης την οδηγούν για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Έτσι η κρίση των αρεοπαγιτών θα έχει και νομολογιακή αξία για ανάλογες περιπτώσεις χορήγησης του ελαφρυντικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα