Δείτε ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά τον Απρίλιο

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News

Στα τέλη του Μάρτη, δηλαδή με την καταβολή των συντάξεων Απριλίου, εκκινεί η διαδικασία καταβολής των αυξήσεων και των αναδρομικών του νόμου Βρούτση για περίπου 2.000 συνταξιούχους του Δημοσίου με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, που βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Οκτωβρίου 2019, για τους οποίους δεν χρειάζεται ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους.

Αντίθετα, για το σύνολο των δικαιούχων που ανέρχονται σε 200.000 οι πληρωμές προβλέπεται να γίνουν μετά τον Μάιο, μετά τη νέα αναβολή τους από το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, με τις συντάξεις Απριλίου σχεδιάζεται από τον ΕΦΚΑ να καταβληθούν αυξήσεις και αναδρομικά βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης σε 2.000 συνταξιούχους Δημοσίου, που έχουν εισπράξει ήδη την πρώτη σύνταξή τους, αλλά υπέβαλαν αίτηση από 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Πλέον, οι νέες συντάξεις Δημοσίου που θα αφορούν αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων μετά την 1η Οκτωβρίου 2019, εφόσον υπάρχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, θα καταβάλλονται με βάση τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Ο λόγος που ο επανυπολογισμός ξεκινά από τους συνταξιούχους του 2019 είναι γιατί δεν έχουν προσωπική διαφορά, οπότε τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα εφαρμοστούν πιο εύκολα και πιο γρήγορα απ’ ό,τι στους παλαιότερους συνταξιούχους (μέχρι το 2018) που έχουν «δύο ειδών» προσωπικές διαφορές, αυτές που συμπληρώνουν τις συντάξεις για συνταξιούχους μέχρι τις 12/5/2016 και αυτές που περιορίζουν τις μειώσεις για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 13/6/2016 έως 31/12/2018.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα» όσον αφορά τις παλαιότερες, προ του 2019, συντάξεις σε όλα τα Ταμεία εξετάζεται να γίνει ο επανυπολογισμός σε δύο στάδια, πρώτα για τους συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά και κατόπιν για τους παλαιότερους (μέχρι 12/5/2016).

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να εκδοθεί η εγκύκλιος για τους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους οι οποίοι ήταν ήδη συνταξιούχοι τον Μάιο του 2016, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επανυπολογισμού. Στην αναμονή για να λάβουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά τους βρίσκονται συνολικά 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι, καθώς ο επανυπολογισμός των συντάξεων για τις κατηγορίες των συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα αργήσει. Θα προηγηθεί η χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης σε όσους περιμένουν ακόμη και χρόνια για την έκδοση της κύριας σύνταξής τους και στη συνέχεια θα δοθούν τα νέα ποσά των συντάξεων με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν από την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση του νόμου Βρούτση έναν χρόνο πριν. Δεδομένου ότι οι πρώτες προκαταβολές σύνταξης δεν θα δοθούν πριν από τον Απρίλιο, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι νέες αυξημένες συντάξεις με τα αναδρομικά που δικαιούνται θα δοθούν μετά τον Μάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα