ΔΕΗ: Το 17% του ΤΑΙΠΕΔ πωλεί το Δημόσιο

από fimotro

Η πιο κρίσιμη αποκρατικοποίηση, εάν τελικά ολοκληρωθεί

Μια σημαντική αποκρατικοποίηση, ίσως η σηματικότερη της χώρας τα τελευταία χρόνια, χωρίς μάλιστα να πωληθεί το managerment βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο 34% πρόκειται να μειώσουν το ποσοστό τους στη ΔΕΗ το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που ανακοινώθηκε σήμερα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ δεν θα ασκήσουν το δικαίωμά τους, για συμμετοχή  στην Αύξηση, έτσι ώστε  το σημερινό ποσοστό τους που σήμερα είναι στο 51% συνολικά, να απομειωθεί σε 34% που είναι η καταστατική μειοψηφία. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά το Δημόσιο προχωρά σε ιδιωτικοποίηση του ποσοστού 17% που διαθέτει στη ΔΕΗ, όχι όμως με στόχο την εξασφάλιση εσόδων , αλλά την αύξηση της αξίας του υπόλοιπου 34% του χαρτοφυλακίου του και την ενίσχυση της εταιρείας με νέους θεσμικούς ή και στρατηγικό κατά κάποιους επενδυτή.

Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με άνοιγμα βιβλίου προσφορών ενώ οι νέες μετοχές  θα διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και με ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, αναφέρουν οι πληροφορίες, στόχος του Δημοσίου είναι  αν και το ποσοστό του στην επιχείρηση θα είναι αγγίξει το 34% η αξία του χαρτοφυλακίου του να είναι τουλάχιστον η ίδια.

Το Υπερταμείο ανακοίνωσε σχετικά:

«Πριν από λίγο το (ΕΕΣΥΠ -Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) – ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της Διοίκησης της ΔΕΗ, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η χώρα μας κάνει εξαιρετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΔΕΗ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Με τη νέα της στρατηγική, η ΔΕΗ, εστιάζει στην «πράσινη ενέργεια» και στην αποτελεσματικότητα μέσα από μία ισχυρή και υγιή οικονομική θέση, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές και να διασφαλίσει επάρκεια στη διανομή ενέργειας δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον.

Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ έχουν ως βασικό στόχο από την ίδρυσή τους την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τη χώρα.

Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα