Δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές, ο στόχος του ΠΑΣΟΚ μετά την παραίτηση Τσίπρα

από fimotro

Όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν απίθανο να παραμείνει κόμμα εξουσίας με διψήφια ποσοστά

Οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και η πολύ μεγάλη πιθανότητα διάλυσής του φέρνουν το ΠΑΣΟΚ σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις ευρύτερες εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός μετά τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θα μπορέσει να τον κρατήσει σε διψήφια ποσοστά, παρουσιάζεται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να κερδίσει Δήμους και Περιφέρειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εξαφανίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ από τον εκλογικό χάρτη και βάζοντας τα θεμέλια ώστε στις ευρωεκλογές του 2024 το ΠΑΣΟΚ να έχει περάσει στη δεύτερη θέση αφήνοντας πίσω το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανή γιατί είναι μάλλον απίθανο ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει κόμμα εξουσίας μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα καθώς και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος αυτό είχε καταλάβει ότι θα συμβεί από εδώ και πέρα γι αυτό αποφάσισε να παραιτηθεί.

Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ. Ο Αλέξης Τσίπρας τους αιφνιδίασε όλους με την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη κι εκείνους που πίστευαν ότι θα παραιτηθεί αλλά θα ξαναβάλει υποψηφιότητα προσφεύγοντας στην κρίση των μελών του κόμματος όπως ο ίδιος δήλωσε το βράδυ των εκλογών μετά την νέα πανωλεθρία που κατέγραψε το κόμμα του κατρακυλώντας στο 17%.

Μίλησε για «την ανάγκη να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες προκλήσεις της εποχής, και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπροσωπεί» όπως είπε.

Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις, αφορούν προφανώς και τον ίδιο όπως επισήμανε. «Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε. «Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές.».

Ο χώρος της κεντροαριστεράς φαίνεται ότι θα αναδιαμορφωθεί πλήρως. Οι πιθανότητες πλέον είναι υπέρ του ΠΑΣΟΚ και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστροφή στην κανονικότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ ως δεύτερο κόμμα εξουσίας, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Στις ευρωεκλογές του 2024 θα αλλάξει εντελώς το πολιτικό σκηνικό.

Fimotro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα