Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα των σχολείων

από fimotro

Πιθανή παράταση του lockdown

Αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού αναμένουν τις επόμενες 15 ημέρες οι επιστήμονες, οι οποίοι κατόπιν και του χθεσινού εορτασμού των Θεοφανείων, διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία αναφέροντας μάλιστα πως θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή η παράταση του lockdown.
Αν και σήμερα συμπληρώνονται δύο μήνες lockdown, οι ειδικοί φοβούνται το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πολύ ισχυρό τρίτο κύμα της επιδημίας, το οποίο όπως υποστηρίζουν δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το ΕΣΥ, καθώς αν και έχουν μειωθεί ασθενείς και διασωληνωμένοι, η πίεση παραμένει καθώς οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι ελάχιστες.
Μάλιστα, ήδη υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών που έχει προαναγγείλει για τις 11 Ιανουαρίου η κυβέρνηση με πολλούς ειδικούς να υποστηρίζουν πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γυρίσουν οι μαθητές στις τάξεις.
Τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων αναμένεται να επανεξετάσουν τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία και να υποβάλλουν τις οριστικές τους προτάσεις σχετικά με το τι θα γίνει τελικά με τα σχολεία, ενώ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο υπό αυτά τα δεδομένα, να εισηγηθούν άνοιγμα της αγοράς έστω και με τη μέθοδο του click away από την ερχόμενη Δευτέρα 11/1.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας παραμένει η Αττική, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα σε όλη την χώρα, τη στιγμή που μια σειρά από τοπικά lockdown είναι σε ισχύ στη Δυτική Αττική, στη Βοιωτία, στην Κοζάνη, στη Σητεία, κα.

Δερμιτζάκης: Φοβάμαι μην γίνει Θεσσαλονίκη όλη η Ελλάδα – Σοκαριστικές οι εικόνες από τα Θεοφάνεια

Την ανησυχία του να γίνει η Ελλάδα… Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος χαρακτήρισε σοκαριστικές τις εικόνες από τον χθεσινό εορτασμό των Θεοφανείων.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης είπε πως τα κρούσματα θα αυξηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες ενώ εκτίμησε ότι τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι.
«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις.
Το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα.
Το να προστεθεί αυτό που έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανείων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος τόνισε ότι τον σόκαραν οι εικόνες από τα Θεοφάνεια, γιατί όπως είπε, καταλαβαίνει «τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις».
«Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία.
Δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων.
Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη» είπε ο κ.Δερμιτζάκης.

Καπραβέλος (διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου): Έρχεται γ’ κύμα – Θα θρηνήσουμε πολλά θύματα

Την εκτίμηση ότι «έρχεται τρίτο κύμα» και ότι «θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» διατύπωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.
«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος.
Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας…
Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Καπραβέλος, τονίζοντας ότι η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ.
«Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος είπε ότι η εισαγγελία της πόλης τον είχε καλέσει για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την κατάσταση που επικρατούσε από τα τέλη Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί.
Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα.
Πρώτον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει,
Δεύτερον ποτέ έπρεπε να γίνει και
Τρίτον ποιοι ευθύνονται…
Βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα,  την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» είπε ο κ.Καπραβέλος, αναφέροντας ότι για την επιδημική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.

Τοπικά lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη – Αυστηρότερα μέτρα σε Σητεία και Ροδόπη

Πέρα όμως από την ανησυχία που υπάρχει για το Λεκανοπέδιο της Αττικής, τους επιστήμονες προβληματίζει και η διασπορά του ιού και σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο έχουν επιβληθεί τοπικά lockdown στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, στους Δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, στην ΤΚ Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και στις ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης αλλά και στο δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων Βοιωτίας.
– Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΤΚ Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και των ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
– Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
– Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
– Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα