ΔΕΔΑ: Ισχυρός εθνικός πυλώνας ανάπτυξης

από fimotro

Ξεκινούν τον επόμενο μήνα τα μεγάλα έργα υποδομών που θα φέρουν το φυσικό αέριο σε όλη τη χώρα – Έρχονται τα πράσινα δίκτυα

Μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας σηματοδοτεί η υλοποίηση του φιλόδοξου Προγράμματος Ανάπτυξης 2021- 2025 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ),  που θα φέρει το φυσικό αέριο σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Με εμβληματικά έργα, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία και μισού δισ ευρώ μέχρι το 2036, χιλιάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιομηχανίες θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αυτή την οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας που θα αποτελέσει το καύσιμο – γέφυρα στη διαδικασία μετάβασης της χώρας σε ένα πράσινο μέλλον.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, που υλοποιείται από ίδια κεφάλαια, δανειακά κεφάλαια και επιχορήγηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014- 2020, προβλέπει:

  • Τη δημιουργία υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της χώρας
  • Την κατασκευή συνολικά 1.860 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου
  • Τουλάχιστον 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών). Εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από τις τοπικές κοινωνίες, αυτή θα καλυφθεί πλήρως.

Τα έργα ξεκινούν να υλοποιούνται τον επόμενο μήνα από τρεις Περιφέρειες της χώρας -Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα- και θα ολοκληρωθούν σε χρόνο – ρεκόρ, έως το τέλος του 2023.

Ταυτόχρονα, προχωρούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2021 και το 2022 να μπει σε τροχιά υλοποίησης η ανάπτυξη υποδομών διανομής φυσικού αερίου στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

Το αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΔΑ αποτελεί το μεγαλύτερο project επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου που τρέχει αυτή την περίοδο στην Ευρώπη κι από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας, με σημαντικές ωφέλειες για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι τα έργα της ΔΕΔΑ θα συμβάλλουν:

  • Στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες, βελτιώνοντας την καθημερινότητα για κάθε νοικοκυριό.
  • Στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών, καθώς το φυσικό αέριο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα.
  • Στην ενίσχυση της απασχόλησης και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, αφού σε όλα τα στάδια υλοποίησης των έργων θα ανοίγουν πολλές νέες θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες, όπως μηχανικοί, εργατοτεχνίτες, χειριστές, θερμοϋδραυλικοί, συγκολλητές, εγκαταστάτες, μελετητές κ.ά.

Ταυτόχρονα, μεγάλα θα είναι τα κέρδη  στον εμπορικό και τον βιομηχανικό τομέα. Με τη χρήση του φυσικού αερίου, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις επιτυγχάνουν σημαντική μείωση στο ενεργειακό κόστος. Δίνονται, έτσι, κίνητρα για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, αναβαθμίζεται η παραγωγική διαδικασία και η ποιότητα των προϊόντων των επιχειρήσεων, ενώ μειώνεται το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Πράσινα δίκτυα: Τα δίκτυα του μέλλοντος

Η ΔΕΔΑ εργάζεται μεθοδικά για την επόμενη μέρα και είναι ο πρώτος διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που θα προχωρήσει στη δημιουργία πράσινων δικτύων, έτοιμων να δεχθούν  βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο τα οποία θα διανέμονται ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο.

Η αρχή αυτού του πρωτοποριακού εγχειρήματος θα γίνει από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ήδη, αυτό το διάστημα, η ΔΕΔΑ προχωρά στην εκπόνηση μελετών για την εγκατάσταση μονάδων βιομεθανίου σε διάφορα σημεία της Περιφέρειας με στόχο το δίκτυο της Περιφέρειας να γίνει πράσινο. Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που υποστηρίζει επιστημονικά και τεχνικά τις σχετικές ενέργειες της ΔΕΔΑ.

Με τον τρόπο αυτό, η ΔΕΔΑ συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ δίνει προστιθέμενη αξία στις υποδομές διανομής αερίου που διαχειρίζεται.

Η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο και άλλων δράσεων της εταιρείας. Είναι ενδεικτικό ότι η ΔΕΔΑ είναι ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που τοποθετεί  αποκλειστικά έξυπνους μετρητές προκειμένου να εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας, αξιοπιστίας και εξυπηρέτησης στους καταναλωτές της.

Οι έξυπνοι μετρητές παρέχουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή και με ακρίβεια, μέσω ηλεκτρονικής ένδειξης πάνω στον μετρητή, την κατανάλωση φυσικού αερίου σε πραγματικό χρόνο, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο, ορθολογική χρήση του φυσικού αερίου και εξοικονόμηση χρημάτων.

Με σταθερά βήματα, η ΔΕΔΑ προχωρά κάθε μέρα μπροστά, θωρακίζοντας ενεργειακά κάθε γωνιά της χώρας, με ισχυρές υποδομές που παρέχουν ασφαλή και φθηνή ενέργεια σε νοικοκυριά, επαγγελματίες, βιομηχανίες, αλλά και  νοσοκομεία και σχολεία.  Στην πορεία για την Ελλάδα του 2030, η ΔΕΔΑ αφήνει το δικό της στίγμα με καινοτόμα έργα που έχουν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία των κοινωνιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα