Δασμοί: 1% οι εξαγωγές της Ελλάδας – Ανοιχτό το ενδεχόμενο έμμεσης επιβάρυνσης της οικονομίας

από Lefteris

Για πρωτοφανείς συνθήκες στην μεταπολεμική περίοδο κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές μετά την επιβολή δασμών των ΗΠΑ και επισημαίνουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα προστατεύσει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών

Με φόντο τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα εμφανίζεται ως υπέρμαχος μίας συλλογικής αντίδρασης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ώρα που τα διεθνή χρηματιστήρια μαγνητίζουν τα βλέμματα όλων των ενδιαφερομένων και πολλοί κάνουν λόγο για έναν «οικονομικό πόλεμο» των ΗΠΑ προς πλήθος χωρών, η Ευρώπη «ζυγίζει» τη στάση της, ώστε να προσδιορίσει τη βέλτιστη αντίδραση στη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ. «Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, την οποία η χώρα μας υποστηρίζει», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Οι αποφάσεις των ΗΠΑ ουσιαστικά προκαλούν συνθήκες που δεν έχουμε δει μεταπολεμικά στο διατλαντικό και παγκόσμιο εμπόριο. Η ευρωπαϊκή αντίδραση δεν πρέπει να είναι βιαστική και σπασμωδική, διότι το ζήτημα απαιτεί πολλή μελέτη και ανάλυση ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα αντιδράσει».
Η κυβέρνηση θα προστατεύσει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν επίσης, πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών. Η έκθεση της χώρας μας στην αμερικανική αγορά ως προς τα αγαθά είναι σχετικά περιορισμένη. Οι εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ δεν υπερβαίνουν το 5% του συνόλου. Αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι της τάξης του 3%. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το ενδεχόμενο έμμεσης επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που πληγούν από τους αμερικανικούς δασμούς οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες».

Επισημαίνουν παράλληλα πως «η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα διαφυλάξει το εθνικό συμφέρον μέσω πολυεπίπεδης στρατηγικής. Αφενός πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία επενδύσεων και να ενταθεί η πολιτική προσέλκυσης κεφαλαίων, αφετέρου η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη σχέση και σε άλλες αγορές, όπως η Ινδία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved – Μητρώο online media: 12508