25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Covid-19: Πώς θα καταφέρουμε να μην αγγίζουμε το πρόσωπο μας

από fimotro

Οι οδηγίες τήρησης της υγιεινής ενάντια στον κορονοϊό, από την πρώτη κιόλας μέρα έγιναν σαφείς. Οι πιο βασικοί κανόνες, είναι το καλό πλύσιμο των χεριών και να μην αγγίζει κανείς το πρόσωπο του.

Όσο απλοί και αν φαίνονται, έχει αποδειχθεί ότι μας είναι πολύ πιο εύκολο να πλένουμε συχνότερα τα χέρια σε σχέση με το να μην αγγίζουμε το πρόσωπο μας. Σε μία δεύτερη ανάγνωση, αυτό σημαίνει ότι δεχόμαστε ευκολότερα όσα πρέπει να κάνουμε παρά όσα δεν πρέπει.

Η Susan Michie, διευθύντρια του «Κέντρου Αλλαγής Συμπεριφοράς» στο University College του Λονδίνου, εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που αγγίζουμε το πρόσωπο μας. Οι συνηθέστεροι είναι για να γοητεύσουμε, να χειρονομήσουμε,να ξυστούμε και από νευρικότητα. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπο τους περίπου 23 φορές την ώρα.

Για να ξεπεράσουμε αυτές τις συνήθειες, η ειδικός συνιστά να κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια να κρατάμε τα χέρια σας κάτω από το επίπεδο των ώμων ανά πάσα στιγμή και να εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να αντιστέκεται όταν νιώθουμε την επιθυμία να αγγίξουμε το πρόσωπο μας.

Γιατί είναι σημαντικό;

Το πρόσωπο και ειδικά η ζώνη «Τ» που αφορά τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, αποτελεί βασική οδό μετάδοσης για τον νέο κορονοϊό. Μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα και μολύνουν επιφάνειες και αντικείμενα όπως κινητά τηλέφωνα, κλειδιά αυτοκινήτων, λαβές θυρών και ανελκυστήρες.

Εάν αγγίξετε τις μεμβράνες βλέννας στα ρουθούνια, το στόμα και τα μάτια σας, αφού αγγίξετε μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα, υπάρχει περίπτωση να μολυνθείτε.

Η «Floating Doctors», μια αμερικανική ιατρική ομάδα ανακούφισης, έχει ξεκινήσει την εκστρατεία «Μην αγγίζετε το πρόσωπο σας» για να ζητήσει από τους ανθρώπους να κόψουν τη φυσική και ψυχολογική συνήθεια να αγγίζουν το πρόσωπό τους.

Η μετάδοση του κορονοϊού βασίζεται κυρίως στα σταγονίδια και το γεγονός ότι επιβιώνει πολύ καιρό σε επιφάνειες σημαίνει ότι αυτές οι ουσίες θα είναι μια πολύ σημαντική οδός μόλυνσης. Έχει διαπιστωθεί ότι οι άντρες πλένουν λιγότερο τα χέρια τους σε σχέση με τις γυναίκες και αυτό έχει σημασία περισσότερο από ποτέ, καθώς η ατομική αυτή πράξη κρύβει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το είδος φυσικού φραγμού θα μπορούσε να είναι αρκετά αποτελεσματικό.

Photo by Houcine Ncib on Unsplash

Τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε να αγγίζουμε τα πρόσωπα μας;

Μάσκα

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η χρήση μίας μάσκας προσώπου θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν να αγγίζουν το στόμα και τη μύτη τους.

Αυτοσυγκράτηση

Μία τακτική που μπορείτε να αναπτύξετε είναι αυτή που οι ειδικοί ονομάζουν  «αντί συνήθεια». Μπορεί να έχετε ήδη αλλάξει μερικές από τις άλλες σας συνήθειες, όπως για παράδειγμα, να βήχετε στον αγκώνα αντί στα χέρια σας, ή να χαιρετάτε με νεύμα αντί για χειραψία.

Σε αντίθεση όμως με το βήξιμο και τη χειραψία, οι άνθρωποι συχνά αγγίζουν τα πρόσωπά τους ασυναίσθητα. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι να γίνει συνειδητή αυτή η κίνηση.

Κάθε φορά που αγγίζετε το πρόσωπό σας, παρατηρήστε πώς αγγίξατε το πρόσωπό σας, την ώθηση ή την αίσθηση που προηγήθηκε και την κατάσταση στην οποία βρισκόσασταν φυσικά και συναισθηματικά. Σε περίπτωση ως συνήθως δεν παρατηρείτε όταν αγγίζετε το πρόσωπό σας, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον άλλο να σας το επισημάνει.

Η κίνηση αυτή μπορεί να μοιάζει ασήμαντη όμως αποδεικνύεται ότι έχει μεγάλη δύναμη που μπορεί εξίσου να κάνει πιο έντονη τη μετάδοση ή να την καταπολεμήσει.

Δημιουργήστε νέες συνήθειες

Τώρα που γνωρίζετε τη συμπεριφορά που θέλετε να αλλάξετε, μπορείτε να την αντικαταστήσετε. Όταν αισθάνεστε την επιθυμία να αγγίξετε το πρόσωπό σας, μπορείτε να σφίγγετε τις γροθιές σας , να κάθεστε πάνω στα χέρια σας, ή να τα τεντώσετε ευθεία στο πλάι.

Ορισμένες πηγές προτείνουν να τρίβετε τα δάχτυλά σας ή να πιέσετε μια μπάλα αντί-στρες. Η δραστηριότητα δεν πρέπει να έχει σχέση με οποιοδήποτε τμήμα του κεφαλιού σας.

Πηγή: portraits.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα