«Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε μια νέα πολιτική και οικονομική αναταραχή, καθώς οι πιστωτές της χώρας και η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται σε διαμάχη για το μείγμα των μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική φερεγγυότητα της χώρας» αναφέρει σε άρθρο του το CNBC.
Το άρθρο σημειώνει ότι πρόκειται για σκληρή απάντηση της Ευρώπης στις εξαγγελίες Τσίπρα αλλά, όπως υπογραμμίζει, δεν είχαν ενημερωθεί οι δανειστές.
«Την Τετάρτη, η ευρωζώνη έβαλε πάγο στα 45 δισεκατομμύρια ευρώ βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα βοηθούσαν την χρεωμένη χώρα, η οποία υποφέρει από βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία. Αυτό ήρθε ως απάντηση στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο.
Παγώνοντας τη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, απειλεί τώρα να προκαλέσει νέο ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους και να δοκιμάσει περαιτέρω τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελάφρυνση του χρέους είχε ως στόχο να βοηθήσει τις αδύναμες ελληνικές τράπεζες να βρουν ρευστότητα. Με αυτόν τον τρόπο απαγορεύει στην Ελλάδα τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΕ» σημειώνεται και προσθέτει: «Ως αποτέλεσμα, το χρηματιστήριο της Αθήνας έπεσε 3% ενώ τα δεκαετή ομόλογα ανέβηκαν 4%».
Το άρθρο κάνει λόγο για σκληρή κίνηση εκ μέρους της Ευρώπης ως απάντηση στις εξαγγελίες Τσίπρα. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά 1,2 εκατομμύρια Έλληνες συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ταυτόχρονα τα ελληνικά νησιά στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο έχουν συνθλιβεί από την αύξηση της ροής των προφύγων.
Ωστόσο όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, ο κ. Τσίπρας δεν είχε ενημερώσει τους δανειστές πριν τη λήψη της απόφασης.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το CNBC ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τη Αγκελα Μέρκελ αύριο στο Βερολίνο θα προσπαθήσει να βρει μια ενδιάμεση φόρμουλα μεταξύ της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και καταλήγει ότι η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όντας αντιμέτωπη με το γεγονός ότι η δημοτικότητά της πέφτει είναι πιθανό να πάει σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα