Χρυσοχοΐδης: Το θέμα της ασφάλειας των εναέριων μέσων δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμο

από fimotro

Ενημέρωση για τις μάχες στα πύρινα μέτωπα έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 42 νέες πυρκαγιές, ενώ μαζί με αυτές που συνεχίζουν από τη χθεσινή ημέρα το σύνολο τους ανέρχεται στις 84. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η πυρκαγιά στα Βίλια.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το απόγευμα δόθηκε μια μεγάλη μάχη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αποτρέπουν την είσοδο της πυρκαγιάς στον οικισμό των Βιλίων. Το έργο των δυνάμεων δυσχέραιναν οι αλλαγές του ανέμου, το γεγονός πως η φωτιά έκαιγε σε συμπαγές δάσος χωρίς χώρους καλλιέργειας που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντιπυρικές ζώνες καθώς και το γεγονός πως δεν υπάρχουν δρόμοι ώστε οι επίγειες δυνάμεις να έχουν πρόσβαση στις φλόγες.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με 427 πυροσβέστες, 9 πεζοπόρα τμήματα και 149 οχήματα, καθώς και δυνάμεις χωρών μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας, δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, αστυνομία και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην περιοχή ενεργούσαν όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα, τα οποία στο σύνολό τους έφτασαν τα 29, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev.

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανήλθε στην κριτική της αντιπολίτευσης για την απουσία του Beriev κατά την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς, όταν και βρισκόταν σε προγραμματισμένη συντήρηση, έχοντας συμπληρώσει το όριο των ωρών πτήσης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε πως το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμο και για αυτό τον λόγο έχει αποφασιστεί να ακολουθούνται κατά γράμμα οι οδηγίες του κατασκευαστή για το πότε και πώς πρέπει να γίνεται η διαδικασία συντήρησης και ελέγχου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε επίσης πως ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής αντιπυρικής περιόδου τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν συνολικά 3.161 ώρες πτήσεις, το 2021, μέχρι αυτή τη στιγμή, τα εναέρια μέσα έχουν φτάσει τις 6.190 ώρες πτήσεις, δείγμα του μεγέθους του προβλήματος που έχουν να αντιμετωπίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα