Χρηστικές πληροφορίες για τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

από fimotro

Ο ΕΦΚΑ  ανάρτησε τα ειδοποιητήρια  για τα χρέη σε σε 767.645 μη μισθωτούς. Οι 72 δόσεις αφορούν  τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω κορωνοϊού από Μάρτιο του 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31η.7.2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο.

Όμως  σ αυτές τις ειδοποιήσεις δεν εμπεριέχονται τα χρέη του 4μήνου Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020. Οι οφειλές αυτές  δεν μπήκαν  ακόμη στην ρύθμιση καθώς δεν θεωρούνται ακόμη ληξιπρόθεσμες. Από την Πρωτοχρονιά και μετά και αφού βεβαιωθούν στο ΚΕΑΟ ως ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα μπορούν να ρυθμιστούν και αυτά τα χρέη σε έως και 72 δόσεις. Οι οφειλές αφορούν   767.645 μη μισθωτούς

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Στις  νέες βεβαιώσεις υπάρχουν οφειλές 4 μηνών που είναι εκτός της πανδημική περιόδου και δεν μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση των 72 δόσεων. Τα  χρέη της περιόδου Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2021 όπως και τα χρέη του Ιανουαρίου 2020 είναι εκτός της ρύθμισης των 72 δόσεων. Μπορούν ωστόσο να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. 

Στην ρύθμιση των 72 δόσεων  εντάσσονται όλα τα χρέη από τον Φεβρουάριο 2020 (απαιτητά από 1η Μαρτίου 2020) έως και Ιούνιο 2021 (απαιτητά έως 31 Ιουλίου 2021) με εξαίρεση προς το παρόν τα χρέη του πρώτου σκληρού lockdown (Φεβρουάριος – Μάιος 2020).  

Έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με την συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από τη πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α.

ΤΙ ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΙΣ 72 ΔΟΣΕΙΣ

 • Ρυθμίζονται  οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουάριου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021
 • Εντάσσονται αυτοπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες, που επλήγησαν λόγω  ιού   και είχαν συμπεριληφθεί οποτεδήποτε στις λίστες ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα που έχουν οποτεδήποτε χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία.
 • Δίνεται η δυνατότητα μετάπτωσης από τις 12 στις 72 δόσεις, των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, και αφορούν στις περιόδους απασχόλησης από Φεβρουάριο του 2020 έως και Ιούνιο του 2021. 
 • Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α.
 •  Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από τη πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α.
 • Οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% ετησίως υπολογιζόμενο. 
 • Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31 Ιανουάριου 2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα καταβολής της πρώτης δόσης. 
 • Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ.
 • Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου.
 • Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό 2 δόσεων
 • Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται οι όροι χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.

Εφόσον οι ασφαλισμένοι χάσουν την ρύθμιση:

 • Αναβιώνει ως άμεσα απαιτητό το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα