Χρηματιστήριο: Βίαιη διόρθωση – Έχασε τις 900 μονάδες ο ΓΔ

από Philippos

Ίλιγγο φαίνεται προκάλεσε η κίνηση της αγοράς πάνω από τις 900 μονάδες, με αποτέλεσμα την εκδήλωση ρευστοποιήσεων. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με απώλειες 1,86%, στις 887,09 μονάδες, αλλά οι συναλλαγές, άνω των 95 εκατ. ευρώ (με πολλά πακέτα) παραπέμπει σε αναδιάρθρωση θέσεων και τοποθετήσεις σε καλύτερες αποτιμήσεις.

Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι η αγορά από τα χαμηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν και ξεκίνησε η άνοδος του δείκτη έχει δώσει κέρδη σχεδόν 15,5% μέχρι τις 910 μονάδες (σ.σ. υψηλά ενδοσυνεδριακά της περασμένης Παρασκευής) και 12,5% με βάση το σημερινό κλείσιμο. Τα δε κέρδη στις τράπεζες έφτασαν σχεδόν το… 39%!

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τους χρηματιστές, λογικό ήταν να εκδηλωθούν πιέσεις σε μετοχές και κλάδους που κέρδιζαν περισσότερο. Η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε πάνω από 4,9%, στο 1,36 ευρώ με 3,3 εκατ. τεμάχια, άνω του 3% οι πιέσεις στην Eurobank, στα 1,03 ευρώ, λιγότερο στην ΕΤΕ σχεδόν 1% και λίγο πάνω από 2% οι απώλειες στην Alpha. Ισχυρές οι πιέσεις που βγήκαν και στη ΔΕΗ με την πτώση άνω του 3,9%, με το χαρτί στα 6,40 ευρώ και όγκο συναλλαγών 844 χιλιάδων τεμαχίων.

Πλην όμως, υπήρξαν μετοχές που «κράτησαν», ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί στην αγορά. Κάτω από 1% η πτώση για Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ (πακέτο 2 εκατ. τεμαχίων), ΕΛΠΕ, Coca Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πιέσεις 2,5% στην Βιοχάλκο, πάνω από 1,5% στην Ελλάκτωρ, άνω του 2% στην ΕΧΑΕ, 1,5% στην ΜΟΗ και πέρα από 2,5% σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ συνθέτεται η εικόνα των απωλειών της Τετάρτης που παρέσυραν σε αρνητικό πρόσημο την αγορά.

Εντύπωση προκαλεί ότι η αγορά κλείνει τα μάτια σε ανακοινώσεις, όπως η έκρηξη των λιανικών πωλήσεων στην Ελλάδα, που εκτοξεύτηκαν στο γ’ 3μηνο στο 43%, στοιχείο που δικαιολογεί τις θετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος πάνω από 6%.

Την ίδια ώρα, placement πραγματοποιήθηκε στην Unibios, η οποία έκλεισε με άνοδο 3,9%, στα0,665 ευρώ, βάζοντας τα γυαλιά σε μεγάλες εισηγμένες που ενώ οι θεσμικοί ζητούν μετοχές, οι διοικήσεις τους δεν παίρνουν απόφαση για το επόμενο βήμα (π.χ. Βιοχάλκο).

Κέρδη 9,6% για το Galaxy Cosmos και 9,85% για το SunriseMezz.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα