Χρηματιστήριο: Οριακή διόρθωση με αναιμικό τζίρο

από fimotro

Οριακές οι διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αρνητικό πρόσημο για τον γενικό δείκτη του ΧΑ λίγες ώρες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις της Fed για αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,25%, όπως προεξοφλείται από τις αγορές. Κλείσιμο στις 1044,96 μονάδες και απώλειες 0,45%, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός η κάθετη πτώση του τζίρου. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 75 εκατ. ευρώ κάτι που το Χρηματιστήριο είχε να δει σε τόσο χαμηλά επίπεδα εδώ και δύο μήνες.

Η εξήγηση που δίνουν οι χρηματιστές είναι ότι πολλοί από τους συναλλασσόμενους και με δεδομένο ότι επίκειται νέα αύξηση επιτοκίων τη στιγμή που μόλις δύο μέρες πριν διασώθηκε στο τσακ η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας η Credit Suisse, μετά την εξαγορά της από την UBS,οι επενδυτές επιλέγουν να πάρουν απόσταση από τον τραπεζικό κλάδο. Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι να μειώνεται η ένταση των ρευστοποιήσεων, κάτι που δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα σε δύο μήνες στην Ελλάδα διεξάγονται εκλογές, ενώ η επενδυτική βαθμίδα, όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, δηλαδή μετά το δεύτερο 3μηνο της χρονιάς που διανύουμε. Χρηματιστές θεωρούν ότι το πολιτικό θερμόμετρο θα ανέβει το επόμενο διάστημα, με τους ξένους επενδυτές να μην επιλέγουν προς το παρόν να πάρουν άλλο ρίσκο στην ελληνική αγορά.

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ενδεχομένως να αλλάξει τις προεκλογικές ισορροπίες με τον ορίζοντα των πρώτων εκλογών να τοποθετείται, κατά τις πληροφορίες, μεταξύ 21 ή 28 Μαϊου. Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι, «στις πρώτες εκλογές ψηφίζουμε ποιον θέλουμε να κυβερνήσει τη χώρα και στις δεύτερες για το πώς θα κυβερνηθεί». Σημειώνεται ότι οι χρηματιστές θεωρούν ότι ενδιαφέρον θα έχουν οι δημοσκοπήσεις από το πρώτο δεκαήμερα του Απριλίου και μετά κι ενώ θα έχει επανέλθει η ψυχραιμία μετά το σοκ που προκάλεσε το σιδηροδρομικό τραγικό δυστύχημα.

Μέχρι τότε, η αγορά έχει μπροστά της να τιμολογήσει τα αποτελέσματα και άλλων εταιρειών, όπως αύριο πριν από το άνοιγμα της ΔΕΗ. Πλην όμως, στην Επιχείρηση βγήκαν πωλητές και μάλιστα με ένταση στα τελευταία λεπτά, πιέζοντας το χαρτί μέχρι τα 7,80 ευρώ τη στιγμή που νωρίτερα την Τετάρτη έκανε πράξεις πάνω από τα 8 ευρώ. Άλλαξαν χέρια στη μετοχή 836 χιλιάδες κομμάτια.

Ως προς τις τράπεζες, με εξαίρεση την Alpha που και σήμερα είχε μεγάλο όγκο συναλλαγών περισσότερα από 11,5 εκατ. τεμάχια, η μετοχή έκλεισε με ανεπαίσθητες απώλειες στο 1,16 ευρώ αν και μέσα στη μέρα βρέθηκε ακόμα και στο 1,19.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα η ΕΤΕ, με κλείσιμο στα 4,55 ευρώ και στήριξη στα 4,5 ευρώ με όγκο 1,47 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,9% για την Eurobank, στο 1,27 ευρώ, αν και έγραψε υψηλό ημέρας στο 1,315 ευρώ, διακινώντας 3,5 εκατ. κομμάτια. Τέλος πτώση και για την Πειραιώς στο 1,98 ευρώ με απώλειες 1,5% και 3,78 εκατ. κομμάτια. Νωρίτερα, η μετοχή έκανε πράξεις πάνω από τα 2 ευρώ.

Ελλάκτωρ, Coca Cola και ΟΛΠ ξεχώρισαν από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Η πρώτη εν αναμονή των αποτελεσμάτων, η δεύτερη λειτουργεί ως αντίβαρο στην πτώση, ρόλο που τις προηγούμενες μέρες είχε αναλάβει ο ΟΤΕ και η Τρίτη εξαιτίας των θετικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2022. Κέρδη 1,49% για τον ΟΛΠ που βρέθηκε σε νέα υψηλά για φέτος, ενώ άνω του 2% τα κέρδη για Ελλάκτωρ και Coca Cola.

Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα οι απώλειες σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με 450 χιλιάδες κομμάτια και 216 χιλιάδες αντίστοιχα, άνω του 2% η πτώση για το Jumbo στα 19,30 και 1,86% για την Βιοχάλκο. Βουτιά και για τον Τιτάνα παρά το ρεκόρ αποτελεσμάτων στα 14,30 ευρώ πτώση 1,38% με μόλις 41 χιλιάδες κομμάτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα