Χρηματιστήριο: Μικρή άνοδος με μοχλό τις τράπεζες

από Philippos

Με ήπια άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη, με την αγορά να κλείνει κάτω από τις 840 μονάδες, αν και στην αρχή κινήθηκε προς τα επίπεδα των 850 μονάδων.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι μετοχές της Πειραιώς, της Alpha Bank, της Lamda και της Jumbo. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 839,23 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,31%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 847,78 μονάδες (+1,33%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 59,78 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 23.694.165 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,40%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,18%.

Χωρίς να έχει μεταβληθεί ουσιαστικά η εικόνα στο εξωτερικό, οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αλλά και η Wall, εξακολουθούν να κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας που σε συνδυασμό με τις πιέσεις στις μετοχές των διυλιστηρίων και πάλι, το Χ.Α. έκλεισε με περιορισμένα κέρδη.

Οι νικητές της συνεδρίασης
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση είχε και νικητές. Κι αυτό γιατί μπορεί τα αρχικά κέρδη του δείκτη να περιορίστηκαν σε 0,31%, παρά τα υψηλά μέρας στις 847 μονάδες, αλλά η σημερινή συνεδρίαση λειτούργησε καταλυτικά υπέρ της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς να αφήσει πίσω της τις άσχημες μέρες. Μετά την έκθεση της Wood για την πορεία της Τράπεζας και τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα, την Πέμπτη βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα πέραν των τριών μηνώνμ κλείνοντας στο 1,18 ευρώ πάνω από το 1,5 που ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου, διακινώντας σχεδόν 4,5 εκατ. τεμάχια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο νέος CEO της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος, το Χ.Α. είναι μία από τις λίγες αγορές που σημειώνουν μονοψήφιο ποσοστό πτώσης φέτος περί του 5%, όταν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης και η Wall Street καταγράφουν απώλειες μεταξύ 15 – 20%.

Επί της ουσίας τίποτα δεν έχει αλλάξει με την αγορά να εστιάζει στα αποτελέσματα της Aegean και τις προηγούμενες σε αυτά της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ οι επενδυτές ανησυχούν από το γεγονός πως ο πληθωρισμός δεν κάμπτεται και πως στις ΗΠΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα 8,3%. Εξέλιξη, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει την επόμενη εβδομάδα από τη Fed νέο γύρο αύξησης των επιτοκίων και μάλιστα γενναίας, προβλέποντας άνοδο του βασικού επιτοκίου του δολαρίου μέχρι και 1,5% ως το τέλος του χρόνου. Ίδια γεύση και στην Ευρώπη με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αυξήσεις έως 0,75% ενώ η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί μέχρι το ά 3μηνο του 2023.

Κατά τα άλλα, η προσοχή της αγοράς στρέφεται στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση, αφού λήγουν τα παράγωγα μηνός, τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου. Ταυτόχρονα, μετά το πέρας των συναλλαγών αναμένεται το rebalancing από τον FTSE Russel, εξέλιξη η οποία θα ευνοήσει την αγορά μας με τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ, αφού μια σειρά ρωσικών εταιρειών οδηγήθηκαν, λόγω πολέμου, στην έξοδο.

Την ίδια ώρα, μετά την Πειραιώς, αγοραστές βγήκαν στην Alpha, οδηγώντας τη πάνω από τα 91 λεπτά, με περισσότερα από 5 εκατ. τεμάχια. Κέρδη πάνω από 1% για την Aegean, στα 5,10 ευρώ, στα 7,79 ευρώ η ΕΥΔΑΠ με 150 χιλιάδες κομμάτια, πάνω από 2% η αντίδραση στο Jumbo και οριακά κέρδη σε Μυτιληναίο, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΕΤΕ.

Πιέσεων συνέχεια σε ΕΛΠΕ και ΜΟΗ, παρά την αντίδραση που πήγαν να βγάλουν αρχικά, κλείνοντας με απώλειες 2,4% και 0,8%, αντίστοιχα.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+4,69%), της Lamda Development (+2,74%), της Jumbo (+2,14%), της Alpha Bnk (+2,13%) και της ΕΥΔΑΠ (+1,56%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-2,47%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,27%), της Τιτάν (-1,75%) και της Coca Cola HBC (-1,52%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (+2,34%), των Προσωπικών Προϊόντων (+,74%) και των Τραπεζών (+1,39%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Κατασκευών (-1,65%) και των Τροφίμων (-1,48%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 5,830.058 και 5.072.457 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΠΑΠ με 7,926 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 6,617 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 66 μετοχές, 45 πτωτικά και 17 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΒΙΣ+8,11% και Κτήμα Λαζαρίδη +8,05%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Alpha Αστικά Ακίνητα -9,86% και Βογιατζόγλου Systems -3,85%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα