Χρηματιστήριο: Με υψηλό τζίρο αρνείται να διορθώσει

από Philippos

Συνεχίζει να υπεραποδίδει η εγχώρια αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το ξεκίνημα της χρονιάς με κέρδη μεγαλύτερα του 18%, ενώ ο Γενικός Δείκτης βρίσκει διεξόδους χωρίς να αφήνει μέρα χωρίς rotation και εναλλακτικούς πρωταγωνιστές προκειμένου να κρατηθεί η θετική τάση.

Η αγορά γύρισε, λοιπόν, από τα χαμηλά των 1086 μονάδων με κλείσιμο τελικά στις 1093,97 μονάδες και οριακή άνοδο 0,10%, ενώ οι συναλλαγές ήταν πάνω από τα 127 εκατ. ευρώ. Coca Cola, λόγω αποτελεσμάτων, και Πειραιώς, λόγω χαμηλής αποτίμησης και νέας τιμής στόχου από την Wood που την τοποθετεί στα επίπεδα των 3,40 ευρώ, οδηγούν την αγορά στο δρόμο για τα υψηλά από τον Σεπτέμβριο του 2014, τις 1.100 μονάδες.

Η αγορά ξαφνιάστηκε, αν και φάνηκε από χθες, ότι αγοραστές οδηγούν την MIG 30% πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς, τα 0,1668 ευρώ. Η μετοχή έκλεισε στο limit up, στο +29,94%, στα 0,2170 ευρώ, με 11,6 εκατ. τεμάχια. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Μερίδα των επαγγελματιών της αγοράς δεν βρίσκει νόημα στο να αγοράζουν μετοχές της MIG χαρτοφυλάκια του στερνού περιβάλλοντος του εφοπλιστή Μάριου Ηλιάδη, αφού αν ήθελε να τραβήξει το χαρτί της δημόσιας πρότασης από την πλευρά του θα μπορούσε να το κάνει όταν η αποτίμηση ήταν ακόμα σχετικά ελεγχόμενη και σίγουρα κάτω από το ύψος της δημόσιας πρότασης. Άλλοι δε, θεωρούν ότι οι αγορές γίνονται από κωδικούς φιλικά προσκείμενους προς την Πειραιώς και όχι από την ίδια την Τράπεζα, μήπως εξαναγκαστεί η πλευρά Ηλιάδη και πουλήσει τις μετοχές της. Σημειωτέον ότι το συνολικό ποσοστό του εφοπλιστή ανέρχεται με βάση τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής στο 10,6%. Πάντως, η μετοχή έκλεισε με 30,9 εκατομμύρια ανεκτέλεστο εντολών αγοράς.

Στην Αττικής φαίνεται ότι η αγορά βρίσκει την ισορροπία της μέσα από το χρηματιστηριακό ταμπλό και παρά τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέσα από εφόδους στις χρηματιστηριακές που χειρίστηκαν τις εντολές και το ξεψάχνισμα των συναλλαγών. Η μετοχή υποχώρησε άλλο ένα 30% την Τρίτη, στα 0,156 ευρώ και κεφαλαιοποίηση στα 234 εκατ. ευρώ. Η μετοχή έκλεισε με ανεκτέλεστο εντολών πώλησης 1,671 εκατ. τεμάχια.

Από εκεί και πέρα η προσοχή της αγοράς εστίαστηκε στην Coca Cola και στο σχεδόν 1 δις. ευρώ EBITDA, καθώς και στο μέρισμα των 78 λεπτών, με τους αναλυτές να περιμένουν 77 λεπτά. Στα 23,53 η μετοχή με κέρδη 4,39% και 254 χιλιάδες κομμάτια. Στα 2,20 ευρώ η Ελλάκτωρ εν αναμονή εξελίξεων σχετικά με την πώληση της Άκτωρ και 235 χιλιάδες κομμάτια όγκο συναλλαγών.

Από τις τράπεζες ξεχώρισε μόνο η Πειραιώς, με κλείσιμο στα 2,25 ευρώ και κέρδη 3,21%, πλήρως αυτονομημένη από την υπόλοιπη αγορά, με τουςψ επενδυτές να θεωρούν ότι μαζί με την Alpha είναι το play της αγοράς για φέτος. Σε τροχιά υψηλών 52 εβδομάδων ο ΟΛΠ στα 18,54 ευρώ και διόρθωση για τις υπόλοιπες τράπεζες, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Τέρνα Ενεργειακή, τον Μυτιληναίο, το Jumbo, την Βιοχάλκο και την Aegean.

Από τις τράπεζες μεγάλη η πτώση για την Εθνική, στα 4,75 ευρώ με 2,2 εκατ. τεμάχια, 1,8% για την Eurobank, στο 1,358 ευρώ και 0,85% για την Άλφα στο 1,337 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα