Χρηματιστήριο: Κόπωση στις 900 μονάδες, πρωταγωνιστές διυλιστήρια και Coca Cola

από Philippos

Από τις 19/5, όταν και ο γενικός δείκτης είχε δει σε κλείσιμο τις 851 μονάδες, έχει γράψει μόλις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις!

Τα κέρδη στο διάστημα αυτό αγγίζουν το 6% και η αγορά βλέπει πλέον με σχετική αισιοδοξία της συνέχεια η οποία βασίζεται α) Στο να μην ανακοινωθούν τόσο άσχημα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σε βαθμό που αναγκαστεί η Fed να εντείνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, β) Η ΕΚΤ να μην αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια του ευρώ, γ) να διατηρηθεί ο S&P πάνω από τις 4.160 μονάδες και ο Dax πάνω από τις 14.600, δ) να μην επιδεινωθεί η εικόνα των εισηγμένων στις επόμενες εταιρικές περιόδους.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από κεκτημένη ταχύτητα αναφορικά με τα θετικά αποτελέσματα του 2021, το γεγονός ότι η οικονομία ήταν κλειστή και πέρυσι λόγω πανδημίας, οι αυξήσεις στα αποθέματα θα συνεχίζονται όσο οι πρώτες ύλες βλέπουν τις τιμές τους να παίρνουν την ανηφόρα, η εικόνα θα είναι καλή.

Στο μεσοδιάστημα, η ελληνική οικονομία αναμένει την απόφαση του Eurogroup για να ξεφύγει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας από τον ερχόμενο Αύγουστο, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που πρόκειται να μονοπωλήσουν του ενδιαφέροντος μετά το καλοκαίρι. Μπορεί η καλή τουριστική σεζόν να γεμίσει τα ταμεία των επιχειρήσεων και του προϋπολογισμού, αλλά ο δύσκολος ενεργειακά χειμώνας, είναι μπροστά. Η αγορά από τον Αύγουστο και μετά θ’ αρχίσει να προεξοφλεί τις πολιτικές εξελίξεις που προς το παρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Τούτων δοθέντων, το επόμενο διάστημα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί προσέγγιση των 910 μονάδων, με την αρχή να γίνεται σήμερα που ο δείκτης έκλεισε στις 900,28 και με κέρδη 0,38%, ενώ οι συναλλαγές ήταν χειρότερες από την Παρασκευή και διαμορφώθηκαν στα 48 εκατ. ευρώ.

Μετά το rebalancing, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, σα να τράβηξε κάποιος το καλώδιο από την πρίζα… Ο τζίρος παραμένει ο υποτονικός εξέλιξη που παραπέμπει σε στάση αναμονής. Υπάρχουν περιπτώσεις μετοχών , όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έκαναν όγκο μόλις 35 χιλιάδων τεμαχίων, η Aegean 26.000, ο Μυτιληναίος 184 χιλιάδες!

Ανοδικά και σήμερα οι τράπεζες, αλλά με μικρό όγκο και κέρδη κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα.

Κέρδη 2,7% για την Coca Cola, στα 20,54 ευρώ, 1,3% για την ΔΕΗ στα 6,23 με μόλις 276 χιλιάδες κομμάτια,. Ισχυρή αντίδραση τη Δευτέρα και πάλι για τα ΕΛΠΕ που έκλεισαν με άνοδο 2,1%, στα 7,20 ευρώ και νέα υψηλά σχεδόν 3ετίας για την ΜΟΗ, στα 18,11 ευρώ με κέρδη 1,6%. Κάτω από 15 τα κέρδη για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 18,43 ευρώ, στα 16,99 ο Μυτιληναίος. Πιέσεις σε ΕΥΔΑΠ, Quest, ΟΠΑΠ, Λάμδα και Σαράντη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα