Χρηματιστήριο: Κέρδη 4,3% σε τρεις συνεδριάσεις

από Philippos

Νέα έκρηξη κερδών σημείωσαν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, για τρίτη συνεδρίαση, εν μέσω ανόδου στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,35% στις 823,09 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 823,85 μονάδων (+2,44%) και 810,00 μονάδων (+0,72%), ενώ καταγράφει σχεδόν 4,3% σε τρεις συνεδριάσεις, σε μία κίνηση να ξαναβρεί η αγορά το χαμένο νήμα των δίκαιων αποτιμήσεων.

Η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη το 2023 που θα σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα έχει μπροστά της το play της επενδυτικής βαθμίδας, εξέλιξη που δεν αφήνει αδιάφορο το Χ.Α. από τα βλέμματα των ξένων θεσμικών. ‘Ηδη το ελληνικό 10ετές υποχωρεί στα επίπεδα του 4,5%, εξέλιξη που δεν αφήνει αδιάφορα τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που βλέπουν εκ νέου τις ελληνικές τράπεζες και blue chips.

Οι αγορές που εκδηλώθηκαν χθες στον S&P και η επαναφορά σχεδόν 200 μονάδων μέσα σε 24 ώρες, δημιουργεί νέα δεδομένα. Κατ’ αρχήν οι παίκτες short βγαίνουν και κλείνουν τις θέσεις τους άρον – άρον, αφού, όπως έχει τονιστεί από χθες μάλιστα, το squeeze out αρχίζει να καταλαμβάνει έδαφος. Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι από τα άσχημα δεδομένα που επικρατούν στις αγορές, πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων, ενεργειακή κρίση και οψίμως πυρηνικές απειλές από τον Πούτιν, οι επενδυτές βλέπουν ότι οι αποτιμήσεις έχουν βελτιωθεί σε προκλητικά επίπεδα. Δεν θα πρέπει να αγνοείται διόρθωση 25% για τον S&P, πάνω από 21% για τον Dow και πάνω από 27% για τον γερμανικό Dax. Στο Χ.Α. η κατάσταση είναι καλύτερη, ασχέτως αν κάποιες μετοχές έχουν επιστρέψει σε χαμηλά… 80 μηνών (π.χ. Φουρλής), καθώς ο γενικός δείκτης καταφέρνει να περιορίσει τις απώλειές του από την αρχή του χρόνου σε επίπεδα της τάξης του 10%. Ανεξάρτητα από το χρόνο που θα κρατήσει η αντιστροφή του κλίματος, περιορισμένες κινήσεις κλεισίματος short θέσεων εκδηλώθηκαν και στο Χ.Α. το οποίο λειτουργεί ως μικρογραφία των ξένων χρηματιστηρίων. Ο γενικός δείκτης κινήθηκε την Τρίτη μόνιμα σε θετικό πλαίσιο ανοίγοντας στις 810 μονάδες για να κλείσει τελικά στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, τις 823,09 μονάδες και κέρδη 2,35%. Οι συναλλαγές συνεχίζουν να δηλώνουν επιφυλακτικότητα, αφού διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 51 εκατ. ευρώ. Προφανώς και οι επενδυτές ή όσοι διατηρούν ρευστότητα εκτός συστήματος περιμένουν σαφέστερα σινιάλα για να επιστρέψουν.

Ενδιαφέρουσα αντίδραση στις τράπεζες που χθες δεν εκδηλώθηκε ως αναμενόταν. Με κέρδη λοιπόν πάνω από 4%, επέστρεψαν στις 525 μονάδες, με την Πειραιώς να ηγείται της αντίδρασης με κέρδη 5,7% στο 1,10 με 4,3 εκατ. τεμάχια, πάνω από 3% τα κέρδη σε ΕΤΕ και Eurobank και άνω του 4% τα κέρδη στην Άλφα με 4,4 εκατ. τεμάχια.

Επιχείρηση εξόδου από τα χαμηλά για την Aegean που έκλεισε με άνοδο σχεδόν 4,4% και 154 χιλιάδες κομμάτια, στα 4,67 ευρώ. Από εκεί και πέρα αντίδραση 3,8% για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 17,40 ευρώ, ενώ πάνω από 2% τα κέρδη για τον ΟΤΕ που έκλεισε το… σπίτι πολλών short αφού σε δύο μέρες βρέθηκε από τα 14,05 ευρώ στα 15,68. Το ίδιο ισχύει και για τον Μυτιληναίο που από τα 13,33 ευρώ πλησίασε τα 15! Πάνω από 2% επίσης, τα κέρδη για την Μότορ Όιλ, την Coca Cola, την ΔΕΗ και την Βιοχάλκο.

Σαφώς η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των ανοδικών μετοχών, με 80 να σημειώνουν κέρδη έναντι 30 πτωτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα