Χρηματιστήριο: Κέρδη 31% για τον Γενικό Δείκτη μέσα στο 2023

Τέσσερις εβδομάδες ανόδου στο ΧΑ με την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές να κλείνει κέρδη 7,82% και από την αρχή του χρόνου 31% πετυχαίνοντας από τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς. Οι συναλλαγές και πάλι ανέβηκαν πάνω από τα 151 εκατ. ευρώ με τους επενδυτές, τόσο εγχώριους, όσο και ξένους να αναλαμβάνουν ρίσκο γνωρίζοντας ότι την προσεχή Δευτέρα, η Wall θα μείνει κλειστή. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε στις 1.220,89 μονάδες και με άνοδο 1,54%, φτάνοντας στην πρώτη ζώνη αντίστασης. Από εκεί και πέρα, η αγορά «κοιτάζει», χωρίς να έχει δώσει αξιόλογη διόρθωση, τις 1.250 μονάδες, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να έρθει αν το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια αρχίσει να βελτιώνεται. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά, αφού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκουν τη χρυσή τομή για την αύξηση του ορίου χρέους.

Με αγοραστές έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές την Παρασκευή, όπου η Άλφα είχε την τιμητική της. Διακινώντας περισσότερα από 11 εκατ. κομμάτια, έκλεισε με άνοδο πάνω από 6,2%, στο 1,445 ευρώ, διευρύνοντας τα κέρδη της από την αρχή της χρονιάς σε 44,5%!

Ο δεύτερος μεγάλος πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης ήταν η ΔΕΗ, που μετά την ανακοίνωση επιστροφής στην καθαρή κερδοφορία κατά 53 εκατ. ευρώ στο ά 3μηνο, σημείο που δίνει πράσινο φως για μέρισμα, οι επενδυτές την οδήγησαν σε υψηλό 17 μηνών. Κέρδη πάνω από 4,3%, στα 9,76 ευρώ και όγκο 1,5 εκατ. τεμαχίων.

Μεγάλοι όγκοι συναλλαγών το τελευταίο διάστημα στην ΕΤΕ, διακινώντας και σήμερα σχεδόν 2,5 εκατ. τεμάχια, με την μετοχή στα 6,12 ευρώ με υψηλό έτους στα 6,30. Τα κέρδη ανήλθαν σε 3%. Άνοδος 2,6% για την Eurobank, στο 1,539 ευρώ με 4,2 εκατ. τεμάχια, αλλά απώλειες για την Πειραιώς με την μετοχή να επιστρέφει στα 2,80 ευρώ με… 12,8 εκατ. κομμάτια.

Εκτιμήσεις χρηματιστών αναφέρουν ότι σήμερα υπήρξαν μεγάλες τοποθετήσεις από τους ξένους οι οποίοι εξακολουθούν να αποτιμούν θετικά και κυρίως… φθηνά την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Η εξαγορά της Motοr Oil και η ενίσχυση της θέσης κατά 1 GW επιπλέον, έδωσε ώθηση 2,6%, στα 22,84 με 289 χιλιάδες κομμάτια. Πάνω από 3% η άνοδος για την ΕΧΑΕ και κλείσιμο σε νέα υψηλά πάνω από τα 5,06 ευρώ, με τους επενδυτές να ποντάρουν στην βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος και βεβαίως την αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς. Άλλαξαν χέρια πάνω από 407 χιλιάδες κομμάτια. Κέρδη πάνω από 2,1% για την Coca Cola, αλλά χωρίς αξιόλογο τζίρο, μόλις 21 χιλιάδων τεμαχίων. Μικρές οι πιέσεις σε Ελλάκτωρ, Jumbo, OTE, τη στιγμή που η Βιοχάλκο έκλεισε σε νέα υψηλά, στα 5,66 ευρώ και με κέρδη άνω του 3% και κεφαλαιοποίηση πλέον μία ανάσα από 1,5 δις. ευρώ. Nέα ιστορικά υψηλά και για την Cener με την κεφαλαιοποίηση πλέον πάνω από το 1,06 δις. ευρώ.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του MSCI με κυριότερες αλλαγές την εισαγωγή των Autohellas και Ελλάκτωρ στον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης με εκτιμώμενες εισροές 96 χιλιάδων και 428 χιλιάδων μετοχών αντίστοιχα.

Τέλος με άνοδο έκλεισαν 90 μετοχές, ενώ 27 κατέγραψαν απώλειες.

Related posts

Φρένο στην ακρίβεια: Έρχονται μόνιμες μειώσεις τιμών πάνω από 5% σε προϊόντα των σούπερ μάρκετ – Το πλάνο το υπουργείου Ανάπτυξης

Ακρίβεια: Πανάκριβα ζυμαρικά και ρύζι – Διπλασιάστηκαν οι τιμές

Σωρεία παραβάσεων εντόπισε το ΣΔΟΕ στους ελέγχους που έκανε στην αγορά

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Περισσότερα