Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις 900 μονάδες μετά από έξι μήνες

από Philippos

Τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση που η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται πέριξ των 900 μονάδων με τη διαφορά ότι στο τέλος της κατέκτησε, για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες. Αυτό, σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα χαμηλού τζίρου και συναλλαγών, μόλις στα 50 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές εστιάζουν στις μετοχές εκείνες που με βάση τα οικονομικά τους στοιχεία μπορούν ακόμα να βελτιώσουν την απόδοσή τους στο ταμπλό. Ταυτόχρονα, παρακολουθούν και τις μετοχές εκείνες που έχουν μπροστά του κάποια επιχειρηματικά νέα, όπως συνέβη σήμερα με την Έψιλον Νετ που έδωσε αντίδραση κοντά στο 6% μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών της περασμένης εβδομάδας ότι η ΕΤΕ ενδιαφέρεται να αποκτήσει θέση στη μετοχή.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 900,30 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 901,18 μονάδων (+0,38%) και 895,19 μονάδων (-0,29%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,01 εκατ. ευρώ.

Αισιόδοξες διεθνείς εξελίξεις
Από εκεί και πέρα, οι διεθνείς εξελίξεις δείχνουν μάλλον αισιόδοξες, αν και οι αγορές δεν έχουν μπει ακόμα στην περίοδο του year‘s end rally, το οποίο αρχίζει συνήθως μετά τις 20 Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Παρασκηνιακά και όσο πλησιάζει ο χειμώνας εκτιμάται ότι θα περιορίζονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία δίνοντας προβάδισμα στην διπλωματία σχολιάζουν οι αναλυτές.

Αισιοδοξία, επίσης, προκύπτει από την συνάντηση Μπάιντεν – Σι στο Μπαλί, ενώ ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δείχνει να επιβραδύνεται που σημαίνει ότι πιάνει τόπο η αύξηση των επιτοκίων. Στην Ευρώπη οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν και οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα εξαντληθούν μέχρι το 2,7%. Όσο για την Ελλάδα, η UBS εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί περί το 6,4% και το 2023 σε 2,5%, ενώ οι αγορές από το 2023 θα αρχίσουν να προεξοφλούν την επιστροφή της χώρας στις αγορές με επενδυτική βαθμίδα στη φαρέτρα της.

Υπό αυτά τα δεδομένα δεν περνάει απαρατήρητη η κίνηση μείωσης του ελληνικού 10ετούς από τα επίπεδα του 4,54% νωρίτερα τη Δευτέρα σε 4,29% κι αυτό τη στιγμή που πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν στη χώρα την επιστροφή του πολιτικού ρίσκου με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις.

Η επιστροφή στις 900 μονάδες
Κάτι τέτοιο όμως, δεν συμβαίνει με την αγορά να κάνει το come back στις 900,30 μονάδες και με οριακά κέρδη 0,28%. Τεχνικά, σύμφωνα με τους αναλυτές θα υπάρξουν συνεδριάσεις αποκομιδής βραχυχρόνιων κερδών. Πλην όμως, αυτές δεν ανησυχούν, όσο ο δείκτης κινείται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών, τις 854 μονάδες. Από εκεί και πέρα διάσπαση των 910 μονάδων, κάτι που ανεπιτυχώς δοκιμάστηκε την περασμένη Παρασκευή ανοίγει τον δρόμο για τις 950 μονάδες.

Πειραιώς, ΔΕΗ, Μότορ Όιλ και Βιοχάλκο ήταν τα χαρτιά εκείνα που έκαναν τη διαφορά και συντήρησαν το καλό κλίμα στο ταμπλό από τις 27/10 κι έπειτα που ο γενικός δείκτης έχει δει το αρνητικό πρόσημο μόλις τρεις φορές.

Από εκεί και πέρα, με κίνηση πάνω από τα 3 ευρώ και κεφαλαιοποίηση ανώτερη των 585 εκατ. ευρώ η Cener βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να συμπεριληφθεί στον FTSE ενόψει των αλλαγών που θα γίνουν μετά τις 20 Νοεμβρίου, παρατηρούν οι αναλυτές.

Κέρδη 1,4% για την Άλφα στα επίπεδα των 98 λεπτών, κέρδη άνω του 3% για την Πειραιώς, στο 1,43 ευρώ, σε αρνητικό πρόσημο έστω και οριακά πέρασε η ΕΤΕ στα 3,85 ευρώ και ανεπαίσθητες απώλειες για την Eurobank, στο 1,07 ευρώ. Τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών που σε μεγάλο βαθμό ικανοποίησαν την αγορά, συνεχίζουν να τιμολογούνται από τις επενδυτικές επιλογές.

Κλείσιμο στα επίπεδα των 18,10 ευρώ για την Μότορ Όιλ, στα 6,51 ευρώ ανακάμπτει η ΔΕΗ που έχει μπροστά της το deal στην Ρουμανία, και πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα η αντίδραση στην Βιοχαλκο. Πάνω από 1% τα κέρδη και για την Τιτάν, ενώ αμετάβλητη στα 6,85 ευρώ η μετοχή των ΕΛΠΕ. Πιέσεις σε Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα