25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε υψηλό 7 μηνών – Κέρδη έως 3% στις τράπεζες

από fimotro

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 σκαρφάλωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έλαβε σημαντική ώθηση από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να «χτίσει» μια πρώτη γραμμή ασφαλείας από τα στηρίγματα των 900 μονάδων. Πολύ καλή ήταν η «εικόνα» και των Viohalco – Coca Cola – Τέρνα Ενεργειακή.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,70% και διαμορφώθηκε στις 906,40 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (900,07 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 900,30 έως 908,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 66,5 εκατομμύρια ευρώ.

Με στηρίγματα άνω των 900 μονάδων

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να δώσει συνέχεια στην πλαγιο-ανοδική κίνηση, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, οι οποίες συντηρούν τον Γενικό Δείκτη άνω του ψυχολογικό ορίου των 900 μονάδων (υψηλότερο σημείο από τέλη Απριλίου).

Από τη μία πλευρά, έχουμε τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, οι οποίες ανακοίνωσαν ένα καλύτερο του αναμενομένου γ’ τρίμηνο, ενώ και η Πειραιώς έσπευσε να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία του 2022. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, παράλληλα, αναμένονται τα οικονομικά μεγέθη των Lamda Development, Quest Συμμετοχών και Motor Oil.

Από την άλλη πλευρά, επιπλέον ώθηση παρέχεται από τις προσδοκίες για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, με τους αναλυτές να προεξοφλούν μικρότερες παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες, εξαιτίας αφενός της κορύφωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αφετέρου των ανησυχιών για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε απόψε, με τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve).

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνου, οι οποίοι συντηρούν (δικαιολογημένα) την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Η Κίνα, για παράδειγμα, φαίνεται να συνεχίζει την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στην Covid-19, ναρκοθετώντας τις προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Την ίδια στιγμή, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού, των επιτοκίων ή της ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει άκρως δυσμενώς τις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας τους πωλητές στο προσκήνιο και σβήνοντας την όποια ανάκαμψη του τελευταίου 1 – 1,5 μήνα. Ας σημειωθεί ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει άνοδο άνω του 1% από τις αρχές του 2022, με τα κέρδη του τελευταίου 30ήμερου να κυμαίνονται στο 5%.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,39% και τις 437 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,03%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,29% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,11%. Αντίθετα, ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ μειώνεται κατά 0,03%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει μικρή άνοδο έως 100 μονάδες εν όψει των πρακτικών της Fed.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την καθοδική πορεία εξαιτίας της πρότασης της Κομισιόν για το ύψος του πλαφόν στο ρωσικό αργό. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -3,3% και τα 78,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +3,3% και τα 85,4 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,27% και τα 1.744 δολάρια ανά ουγγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα