Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή άνοδος 0,04%, δεν «έπιασε» τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

από Philippos

Ο Γενικός Δείκτης έχασε ενδοσυνεδριακά σχεδόν 10 μονάδες – Στα 20 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Εθνικής εν όψει MSCI, απώλειες 2,5% για τη Mytilineos
Ανεπαίσθητες μεταβολές εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να «συντηρήσει» την πρωινή ανοδική ορμή, χάνοντας ενδοσυνεδριακά έως και 10 μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, ο κύριος δείκτης «διέσωσε» το πρόσημο και έκλεισε σε θετικό έδαφος για 5η διαδοχική συνεδρίαση. Όσον αφορά την προσπάθεια διάσπασης των 900 μονάδων, βέβαια, αποδεικνύεται αρκετά δύσκολη υπόθεση, καθώς τα ανοδικά περιθώρια φαίνονται περιορισμένα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,04% και διαμορφώθηκε στις 891,80 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (891,41 μονάδες), αλλά και χάνοντας 10 μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 890,41 έως 901,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται κοντά στα 78 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος προσπάθησε να δώσει συνέχεια στο ανοδικό momentum, καθώς -παρά το κλίμα μεταβλητότητας- ενισχύθηκε στο +1,12% και τις 616,59 μονάδες. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ξεχώρισε στο +1,7% και τα 3,66 ευρώ (αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε στο +4%), χάρη στα θετικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου αλλά και εν όψει της αυριανής εισόδου στον MSCI Greece Standard. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τζίρος ξεπέρασε τα 21 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank κέρδισε 2% και έφθασε στο 1,04 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολούθησε στο +0,8% και το 1,17 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Alpha Bank έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 0,99 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -0,34% 0,99 ευρώ
Eurobank +1,96% 1,04 ευρώ
Εθνική Τράπεζας +1,67% 3,66 ευρώ
Πειραιώς +0,86% 1,17 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,10% και 2.156 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola ενισχύθηκε κατά 1% και προσέγγισε τα 21 ευρώ. Κατά 1,4% αυξήθηκε και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία υπερέβη το τεχνικό σημείο των 10 ευρώ, χάρη στα σενάρια για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή. Οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Lamda Development, παράλληλα, τερμάτισαν στο +1,1% και στο +1,4%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Mytilineos απώλεσε το 2,5% της αξίας της, παρότι ετοιμάζεται να ενταχθεί στον MSCI Greece Standard. Στο 2,3% καθορίστηκε η πτώση και για τη μετοχή της Aegean, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ μειώθηκε κατά 1,5%, η μετοχή της Σαράντης κατά 2%, η μετοχή της Viohalco κατά 1,2% και η μετοχή της ΔΕΗ κατά 1%.

Εξαντλούνται ( ; ) τα ανοδικά περιθώρια

Η Λεωφόρος Αθηνών, κόντρα στις αρχικές προσδοκίες για διατήρηση της πορείας ανάκαμψης, δεν κατάφερε να διασπάσει τις αντιστάσεις των 900 μονάδων, οι οποίες παραμένουν απροσπέλαστες από τις 4 Μαΐου. Πάντως, έστω και οριακά, η ελληνική αγορά «συντήρησε» το θετικό πρόσημο και συμπλήρωσε την 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, ιδίως στον τραπεζικό κλάδο, έχουν αποτελέσει τις τελευταίες ημέρες το κύριο «καύσιμο» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να επανατοποθετούνται, χάρη και στις πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις. Άλλωστε, πολλές εισηγμένες διαπραγματεύονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των πραγματικών τους αποτιμήσεων, κάτι που γεννάει ευκαιρίες για σημαντικά κέρδη

Ωστόσο, τα ανοδικά περιθώρια φαίνεται ότι σταδιακά εξαντλούνται, όπως έδειξε και η σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι κίνδυνοι για οικονομία και αγορά ελλοχεύουν… στη γωνία. Η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός (αύριο τα στοιχεία της Eurostat), τα προβλήματα στα logistics και το μεγάλο ενεργειακό κόστος συνθέτουν ένα ιδιαιτέρως αρνητικό περιβάλλον. Κι αυτό, παρά την ανθεκτικότητα που μέχρι στιγμής παρουσιάζουν οι ελληνικές εισηγμένες.

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον στρέφεται -σήμερα και αύριο- στις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Mytilineos, οι οποίες μετά το τέλος της αυριανής συνεδρίασης (31/5) θα ενταχθούν στον βασικό δείκτη του MSCI Greece (εκεί ήδη βρίσκονται οι Eurobank, OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, Alpha Bank, ΔΕΗ). Επομένως, οι αναλυτές περιμένουν πολύ υψηλό όγκο, ο οποίος δεν αποκλείεται να διαχυθεί και σε άλλα blue chips.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (886 μονάδες), έχοντας ως βασικές στηρίξεις τις 880 και τις 850 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις, παράλληλα, συναντώνται στις 900 και τις 920 μονάδες.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,36% και τις 445 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,43%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,55% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,26%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διατηρείται αμετάβλητος στις 7.855 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street θα μείνει κλειστή σήμερα λόγω της αργίας για την Ημέρα Μνήμης.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, η τιμή σκαρφαλώνει κοντά στα επίπεδα των 120 δολαρίων ανά βαρέλι, ενόσω η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για την επιβολή εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές. Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια Brent στο Λονδίνο σημειώνουν κέρδη στο +0,55% και τα 120,05 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα