Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές απώλειες, στο +7% έκλεισε ο Απρίλιος

από Philippos

Ο Γενικός Δείκτης «έσωσε» τις 920 μονάδες, παρά τις απώλειες της Παρασκευής – Στο 3,2% τα κέρδη του 2022, στο 3% η πτώση της εβδομάδας
Με μικρές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές απέφυγαν να αναλάβουν περιττά ρίσκα, παρά το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Άλλωστε, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και η εκτίναξη των ομολογιακών αποδόσεων στο υψηλότερο επίπεδο της 3ετίας (άνω του 3,3%) «φρέναραν» τη διάθεση για αγορές.

Σε επίπεδο Απριλίου, πάντως, η αγορά εμφάνισε κέρδη της τάξης του 7%, ενώ ο μήνα θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη καλύτερος, αν δεν είχε μεσολαβήσει το -3% στην τρέχουσα εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση κατά 0,29% και υποχώρησε στις 922,43 μονάδες, χάνοντας 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (925,07 μονάδες) αλλά και εννέα μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες (από 919,05 έως 931,12 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην εντυπωσιάζει και να περιορίζεται στα 78,2 εκατομμύρια ευρώ.

Στο +7% ο Απρίλιος, γύρισε σε θετικό το πρόσημο του 2022

Η Λεωφόρος Αθηνών δεν κατάφερε να επανέλθει στις 930 μονάδες, αλλά τουλάχιστον δεν έχασε και τη «μάχη» υπεράσπισης του τεχνικού σημείου των 920 μονάδων, αποχαιρετώντας τον Απρίλιο από ένα ικανοποιητικό (σχετικά) επίπεδο. Από τις αρχές του μήνα, άλλωστε, η σωρευτική άνοδος για τον Γενικό Δείκτη κυμάνθηκε στο 7%, επαναφέροντας σε θετικό πρόσημο το ισοζύγιο του 2022 (+3,2%).

Τα ευοίωνα εταιρικά αποτελέσματα, οι μεγάλες μερισματικές αποδόσεις, αλλά και τα σενάρια για τις αλλαγές στον βασικό δείκτη του MSCI αποτέλεσαν (και συνεχίζουν να αποτελούν) τα βασικά «γρανάζια» της πλαγιο-ανοδικής πορείας του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη, ο οποίος πλέον έχει θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο τις αντιστάσεις των 950 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αυτός ο στόχος μόνο εύκολος δεν είναι. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας, ο υψηλός πληθωρισμός (9,4% τον Απρίλιο), η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής (αυξήσεις επιτοκίων) και η άνοδος του κόστους δανεισμού (στο 3,3% η απόδοση του 10ετούς) συνθέτουν ένα εξόχως προβληματικό σκηνικό.

Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι επενδυτές έχουν επιδοθεί σε μικρού ρίσκου και ελεγχόμενες τοποθετήσεις, αποφεύγοντας τις μεγάλες κινήσεις και προτιμώντας την ασφάλεια. Ας σημειωθεί ότι τα πρώτα στηρίγματα του Γενικού Δείκτη συναντώνται στις 920 μονάδες, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν οι 900 μονάδες.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +1% και τις 451 μονάδες, αν και για το σύνολο του Απριλίου χάνει 1%. Την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,9% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,4%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones υποχωρεί οριακά κατά 50 μονάδες, με τον Nasdaq να βάζει πλώρη για τον χειρότερο μήνα από το 2020 (-9,5%).

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν άνω των επιπέδων των 100 δολαρίων, με τα συμβόλαια WTI να βρίσκονται στο +0,9% και τα 106,36 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια Brent να καθορίζονται στο +1,83% και τα 109,56 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, σημειώνει κέρδη στο +0,75% και τα 1.905 δολάρια ανά ουγγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα