Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο καλύτερος μήνας του 2022 – Ράλι άνω του 8% τον Οκτώβριο

από Philippos

Έπρεπε να φθάσουμε Οκτώβριο, προκειμένου το Χρηματιστήριο Αθηνών να κάνει μια πειστική «εμφάνιση» και να καταγράψει την καλύτερη μηνιαία επίδοση του 2022. Μάλιστα, μ’ ένα ράλι της τάξης άνω του +8%, το οποίο επήλθε κόντρα στη διάχυτη επιφυλακτικότητα και στις διεθνείς προκλήσεις, η ελληνική αγορά έθεσε τις βάσεις ακόμη και για τον πλήρη μηδενισμό των ετήσιων απωλειών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,57% και διαμορφώθηκε στις 874,27 μονάδες, κερδίζοντας 13,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (860,76 μονάδες). Αποτέλεσμα ήταν η μηνιαία μεταβολή να φθάσει στο +8,6%. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 862,60 έως 874,28 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 76,5 εκατ. ευρώ.

Για την «ανατροπή» στο τελευταίο δίμηνο

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να αποχαιρετήσει τον Οκτώβριο από τη ζώνη των 870 μονάδων, κάνοντας το καλύτερο δυνατό «τελείωμα» σ’ αυτόν τον άκρως θετικό μήνα, ο οποίος «χάρισε» στον Γενικό Δείκτη τα ισχυρότερα κέρδη του 2022. Μάλιστα, χάρη στον Οκτώβριο, οι ετήσιες απώλειες του ελληνικού χρηματιστηρίου έχουν πλέον περιοριστεί στο όριο του 3%, δίνοντας την ευκαιρία για μια ολική ανατροπή στο τελευταίο δίμηνο του έτους.

Φυσικά, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά και δύσκολα εμπόδια, τα οποία κατά κύριο λόγο αφορούν τις διεθνείς εξελίξεις. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, η πολιτική σύσφιγξης των κεντρικών τραπεζών (αυξημένα επιτόκια), η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελούν τις βασικές προκλήσεις.

Από την άλλη πλευρά, τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου (το επόμενο διάστημα ακολουθούν και τα μεγέθη των τραπεζών), σε συνδυασμό με τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals και τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, εξακολουθούν να παρέχουν σημαντικά στηρίγματα σε επιλεγμένα blue chips.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι βρίσκεται σ΄ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200). Εφόσον, μάλιστα, επικρατήσει το θετικό σενάριο, οι αντιστάσεις των 880 – 900 μονάδων συνιστούν τον επόμενο μεγάλο στόχο.

Στον αντίποδα, βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ακόμη μίας καθοδικής κίνησης, ιδίως σε περίπτωση νέας αύξησης του πληθωρισμού ή επιθετικότερης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας. Σ’ αυτό το σενάριο, οι στηρίξεις των 800 μονάδων αποτελούν το βασικό «ανάχωμα» της αγοράς.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,36% και τις 412 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,31%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,01%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,18% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,62%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει λιγότερες από 100 μονάδες, αποχαιρετώντας τον καλύτερο μήνα από το μακρινό 1976.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές σημειώνουν μικρή πτώση ενόσω η Κίνα εξακολουθεί να ταλανίζεται από την πολιτική «μηδενικής ανοχής» έναντι της Covid. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν στο -0,99% και τα 87,03 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent βρίσκονται στο -0,82% και τα 94,98 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,13% και τα 1.642 δολάρια ανά ουγγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα