Χρηματιστήριο Αθηνών: Με «ξέσπασμα» στο τέλος επανήλθαν οι 1.050 μονάδες

Με θετικό πρόσημο τερμάτισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και άκρατη επιφυλακτικότητα. Παρ’ όλα αυτά, προς το τέλος της ημέρας, η ελληνική αγορά βρήκε ορισμένα «καύσιμα» και κατάφερε να επιστρέψει στη ζώνη των 1.050 μονάδων.

Το ανοδικό κλείσιμο, μάλιστα, επιτεύχθηκε παρά τη στασιμότητα των τραπεζών, οι οποίες δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Στα υπόλοιπα blue chips, σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι Ελλάκτωρ, Mytilineos, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Titan, ενώ η προσοχή στράφηκε και στη ΔΕΗ εν αναμονή των οικονομικών μεγεθών. Στον αντίποδα, Autohellas, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ διολίσθησαν προς χαμηλότερα επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,71% και διαμορφώθηκε στις 1.052,43 μονάδες, κερδίζοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.044,96 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 1.039,07 έως 1.052,50 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 64,6 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μονοπάτι της μεταβλητότητας

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει στο μονοπάτι της μεταβλητότητας και της στασιμότητας, καθώς οι βασικοί «πρωταγωνιστές», οι οποίοι ανέβασαν τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.133 μονάδες, λάμπουν πλέον δια της απουσίας τους.

Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η απότομη πτώση του ημερήσιου τζίρου, ο οποίος απέχει παρασάγγας από τα μέχρι πρότινος υψηλά επίπεδα των 120 – 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιφυλακτικότητα για τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες (Credit Suisse, Silicon Valley Bank, Signature, Silvergate), σε συνδυασμό με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αυτής της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Την ίδια ώρα, η προσοχή στρέφεται και στις κεντρικές τράπεζες, με τη Federal Reserve να προχωράει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά και να υιοθετεί έναν σαφώς ηπιότερο τόνο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι εύλογο, εντείνει τις προσδοκίες για σταδιακή ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης στις ΗΠΑ, παρέχοντας ώθηση στην αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις βρίσκονται σε καθοδική τροχιά. Ενδεικτικά, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη 10ετία υποχωρεί στο 4,1%.

Ωστόσο, η διάψευση εκ μέρους της Fed περί σχεδίου καθολικής εγγύησης των καταθέσεων στις αμερικανικές τράπεζες υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι το οποίο προκαλεί προβληματισμό και στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων συνεχίζονται και την τρέχουσα εβδομάδα, με τις Fourlis και Titan να δημοσιεύουν άκρως ικανοποιητικές οικονομικές καταστάσεις για το 12μηνο του 2022. Σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, είναι η σειρά της ΔΕΗ.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ήπιες απώλειες στο -0,47% και τις 445 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,17%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,80%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,13% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,12%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά 413 μονάδες, ανακάμπτοντας από τις χθεσινοβραδινές απώλειες.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές εμφανίζουν σταθεροποιητική τάση, αποτιμώντας τις αποφάσεις της Federal Reserve. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,39% και τα 71,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,43% και τα 77,0 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +1,80% και τα 1.984 δολάρια ανά ουγγιά.

Related posts

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Παγκόσμιος πρωταθλητής σε αποδόσεις στο πρώτο πεντάμηνο

Μέχρι 31 Ιουλίου οι αιτήσεις για ένταξη-επανένταξη στις ρυθμίσεις οφειλών

Στο 4,1% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο – Στο 6,1% στην ευρωζώνη

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Περισσότερα