Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδισε τη συνεδρίαση, αλλά «έχασε» τον Αύγουστο

από Philippos

Το τριήμερο αρνητικό σερί κατάφερε να διακόψει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κερδίζουν στα σημεία τους πωλητές, εν μέσω ενός περιβάλλοντος έντονης μεταβλητότητας. Ωστόσο, το ανοδικό κλείσιμο άλλαξε στο ελάχιστο τη συνολική εικόνα του Αυγούστου, ο οποίος μας αποχαιρέτισε με απώλειες περίπου 1%.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Λεωφόρος Αθηνών διανύει μια δύσκολη χρονική συγκυρία, έχοντας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων, του επίμονου πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης αλλά και της μακράς προεκλογικής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,08% και διαμορφώθηκε στις 856,36 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (855,70 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε έξι μονάδες (από 854,24 έως 860,15 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 88 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI.

Ο τραπεζικός κλάδος, αφού απορρόφησε τις πρωινές ρευστοποιήσεις, τερμάτισε με μικρά κέρδη στο +0,54% και τις 555 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς προσέλκυσε το εντονότερο ενδιαφέρον, καθώς ενισχύθηκε στο +2,2% και το 1,04 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε κατά 1,1% και επανήλθε στα 3,22 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε στο +0,5% και το 0,92 ευρώ, στον απόηχο της απόκτησης του 5% από τους Ολλανδούς του Reggeborgh (βασικός μέτοχος στην Ελλάκτωρ). Η μετοχή της Eurobank, αντίθετα, έχασε 0,4% και έκλεισε στο 0,93 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +0,46% 0,9242 ευρώ
Eurobank -0,36% 0,93ευρώ
Εθνική Τράπεζα +1,13% 3,224 ευρώ
Πειραιώς +2,24% 1,048 ευρώ

Έντονη μεταβλητότητα

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε -έστω και δύσκολα- να «ανακόψει» το τριήμερο καθοδικό σερί, βρίσκοντας επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό, ως απόρροια τόσο των άκρως ικανοποιητικών εταιρικών αποτελεσμάτων (Motor Oil), όσο και των θετικών επιχειρηματικών εξελίξεων (Alpha Bank).

Ωστόσο, από τη σημερινή συνεδρίαση δεν έλειψε και η έντονη μεταβλητότητα, κάτι το οποίο αποτέλεσε αποτέλεσμα των επικείμενων αναδιαρθρώσεων στους δείκτες MSCI. Κι αυτό, παρότι δεν αναμένονται αλλαγές για τον MSCI Greece Standard (διατηρούνται οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Mytilineos, Jumbo, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank).

Στο μεταξύ, το κλίμα στην αγορά παραμένει νωθρό, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται να διαχειριστεί μια… τετραπλή πρόκληση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενδεικτικά, ετοιμάζεται για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, χωρίς να αποκλείεται και μια έκπληξη των 75 μονάδων βάσης (σήμερα βρίσκονται στο 0,5%).

Παράλληλα, ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε επίπεδα – ρεκόρ (9,1% στην Ευρωζώνη, 11,1% στην Ελλάδα), ενώ η ενεργειακή κρίση οδηγεί την Ευρωζώνη στο χείλος της ύφεσης, με τη Ρωσία να αναστέλλει προσωρινά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream. Τέλος, η μακρά προεκλογική περίοδο εγκυμονεί κινδύνους για τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, με τους αναλυτές να φοβούνται τον κίνδυνο της ασυγκράτητης παρεχολογίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έχει σκαρφαλώσει τις τελευταίες ημέρες στα επίπεδα του 4%, με τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) να καθορίζονται τουλάχιστον στις 250 μονάδες βάσης.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, το επόμενο χρονικό διάστημα προμηνύεται αρκετά νευρικό για την ελληνική αγορά, καθώς -όπως εύστοχα παρατηρεί ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας– «οι αγοραστές θα κληθούν να δώσουν πολλές μάχες για να διατηρήσουν τις στηρίξεις του Γ.Δ. στα σημεία που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση».

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,34% και τις 418 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,08%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,34% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,89%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει 0,42%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά περίπου 60 μονάδες, σε μια προσπάθεια διακοπής του 3ήμερου αρνητικού σερί.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την πτωτική πορεία, εν μέσω των ανησυχιών για τη ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -2,07% και τα 89,74 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -2,96% και τα 96,37 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο -0,81% και τα 1.722 δολάρια ανά ουγγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα