Χρηματιστήριο Αθηνών: Η καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο μηνών – Άλμα έως 6% στις τράπεζες

από Philippos

Την καλύτερη συνεδρίαση από τις 7 Ιουλίου «πέτυχε» την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου τέθηκαν (και πάλι) επικεφαλής της ανοδικής κίνησης, λαμβάνοντας ώθηση από τη mega – αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Αποτέλεσμα ήταν πρόσκαιρη βελτίωση της ψυχολογίας και η εξανέμιση της όποιας εβδομαδιαίας «χασούρας».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αισθητή άνοδο κατά 1,93% και διαμορφώθηκε στις 841,91 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 16 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (825,96 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 14 μονάδες (από 832,07 έως 846,04 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται κοντά στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος τέθηκε στο επίκεντρο των αγοραστικών επιλογών, καθώς οι traders περιμένουν τα οφέλη από τα υψηλότερα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης τερμάτισε στο +3,54% και τις 556 μονάδες (χθες έκλεισε στο +3,3%). Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εκτινάχθηκε στο +6,4% και ανέκτησε τα 3,3 ευρώ. Κατά 4% αυξήθηκε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία προσέγγισε το 1,10 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο +2,6% και το 0,90 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκε στο +1,8% και το 0,91 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +1,83% 0,9148 ευρώ
Eurobank +2,62% 0,9082 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +6,37% 3,325 ευρώ
Πειραιώς +4,06% 1,09 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,09% και 2.026 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ συγκέντρωσε τα βλέμματα της προσοχής, καθώς εκτοξεύθηκε δυναμικά στο +4,5% και τα 15,8 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Motor Oil, η οποία διαπραγματεύτηκε στο +4,4% και τα 17,9 ευρώ. Άνοδο της τάξης του 2%, παράλληλα, παρουσίασαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Viohalco και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ πέριξ του 1,5% καθορίστηκαν τα κέρδη για τη μετοχή της ΔΕH. Η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola, δε, αυξήθηκε στο +1,8% και τα 22,5 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,21% και 1.340 μονάδες), η μετοχή της Πλαίσιο ξεχώρισε στο +5,5% και τα 3,48 ευρώ, ενώ η μετοχή της Cenergy ακολούθησε στο +3,3% και τα 2,80 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Attica Bank, η οποία έκλεισε στο +6,4% εν μέσω των σεναρίων για το μέλλον της τράπεζας. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 65 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 36 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Ώθηση από τράπεζες, εξωτερικό

Η Λεωφόρος Αθηνών, χάρη στην ανοδική αντίδραση του τελευταίου διημέρου, κατάφερε να «σβήσει» τις απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται στη ζώνη των 840 μονάδων και να προσεγγίζει εκ νέου τις αντιστάσεις των 850 μονάδων. Σύμμαχο σ’ αυτή την πορεία είχε τόσο τη θετική τάση από το εξωτερικό, όσο κυρίως τις τραπεζικές μετοχές, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια προλειαίνουν το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία το επόμενο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή, τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα συνέχισαν να παρέχουν στηρίγματα σε επιλεγμένες μετοχές, οι οποίες φαίνεται ότι υπερ-αποδίδουν σταθερά έναντι του Γενικού Δείκτη. Ωστόσο, το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες και κατά πόσο η διεθνής ανασφάλεια / μεταβλητότητα θα επηρεάσει την εταιρική κερδοφορία.

Εξάλλου, η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, με τους αναλυτές να αποτιμούν τα όσα άκουσαν το απόγευμα της Πέμπτης από την Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης -η μεγαλύτερη αύξηση όλων των εποχών- σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού (9,1% τον Αύγουστου). Ακόμη κι αν αυτό υπονομεύει τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να συνιστά πηγή κινδύνου για την οικονομία και τη βιομηχανία της Ευρώπης, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται και στο πολιτικό πεδίο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανεβαίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανακοινώσει μια σειρά μέτρων στήριξης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, παρά τη σημερινή άνοδο, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει αρνητική για τον Γενικό Δείκτη, με τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200) να βρίσκεται στις 880 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι οι 800 και οι 779 (χαμηλό έτους) μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις συναντώνται στις 850 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διευρύνθηκε σήμερα κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,24%, με τα spreads (απόκλιση σε σχέση με την απόφαση των γερμανικών τίτλων) να καθορίζονται στις 254 μονάδες.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +1,48% και τις 421 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,31%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,40% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,86% Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο κατά 1,37%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones πραγματοποιεί αύξηση κατά 200 μονάδες, οδεύοντας προς την πρώτη θετική εβδομάδα του τελευταίου ένα μήνα.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την πορεία ανάκαμψης, παρά το -4% στην εβδομάδα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +2,59% και τα 85,70 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +2,54% και τα 91,41 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλους, ανέρχεται στο +0,37% και τα 1.726 δολάρια ανά ουγγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα