Χρηματιστήριο Αθηνών: «Φοβήθηκε» τις 900 μονάδες, αλλά έκανε το 6×6 σε επίπεδο εβδομάδας

από Philippos

Δυσκολίες στην προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων των 900 μονάδων «συνάντησε» το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, διακόπτοντας το πενθήμερο ανοδικό σερί. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά παρέμεινε κοντά στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου 5μήνου, συμπληρώνοντας την 6η διαδοχική εβδομάδα κερδών (>2%).

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση κατά 0,13% και διαμορφώθηκε στις 897,78 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (898,94 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε περίπου 15,5 μονάδες (από 894,99 έως 910,38 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 86,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά το θετικό ξεκίνημα, διόρθωσε από τα πρόσφατα υψηλά (-0,36% και 641 μονάδες), με τους επενδυτές να έχουν ήδη αποτιμήσει τα άκρως ικανοποιητικά μεγέθη του τελευταίου τριμήνου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία διολίσθησε στο -1,4% και το 1,07 ευρώ. Κατά 1,1% υποχώρησε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύτηκε στο 0,97 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 3,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς κινήθηκε αντίρροπα στο +2,9% και το 1,38 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank –1,16% και 0,974 ευρώ
Eurobank -1,38% και 1,075 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +0,29% και 3,844 ευρώ
Πειραιώς +2,90% και 1,3845 ευρώ

6η διαδοχική ανοδική εβδομάδα

Η Λεωφόρος Αθηνών, παρά τη σημερινή «στάση», κατάφερε να συμπληρώσει την 6η διαδοχική θετική εβδομάδα (>2%), συνεχίζοντας την πλαγιο-ανοδική κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Άλλωστε, οι επενδυτές λαμβάνουν ώθηση από μια σειρά «καυσίμων», κυρίως προερχόμενων από τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου.

Τα μέχρι στιγμής οικονομικά μεγέθη αποδεικνύονται απολύτως ικανοποιητικά, πιστοποιώντας την ανθεκτικότητα των εισηγμένων. Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών ανακοίνωσε κέρδη σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, ιδίως στις τράπεζες, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν ακόμη και τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Την ίδια στιγμή, ακόμη μία ευχάριστη είδηση είχαμε από την καθιερωμένη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, καθώς η Τέρνα Ενεργειακή κατέστη η 9η μετοχή στον Standard Greece. Εκεί, όπου ήδη βρίσκονταν οι μετοχές των OTE, Eurobank, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Jumbo και ΔΕΗ.

Στο θετικό εγχώρια κλίμα έρχεται να προστεθεί και η αισιοδοξία που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, μετά την επιβράδυνση του αμερικανικού πληθωρισμού στο 7,7% για τον μήνα Οκτώβριο. Μια εξέλιξη, η οποία «γεννάει» προσδοκίες για σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

Ας σημειωθεί ότι τα ανεβασμένα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4%) ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Η επόμενη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας, δηλαδή της Federal Reserve, είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου. Εν όψει αυτής της κρίσιμης ημερομηνίας, οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους τέσσερις μήνες, όταν η παρέμβαση καθοριζόταν σταθερά στις 75 μονάδες βάσης.

Από την άλλη πλευρά, οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης μόνο ευχάριστες δεν είναι, καθώς οι Βρυξέλλες περιμένουν αισθητή επιβράδυνση του ΑΕΠ στο +0,3% για τα κράτη του ευρώ το 2023 (+1% για την Ελλάδα), με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στο 8,5% το 2022 (10% για την Ελλάδα).

Κι ας μην ξεχνάμε και την εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα, η οποία όσο πλησιάζουμε προς την επόμενη άνοιξη θα έχει ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ελληνική αγορά, δεδομένων των άγνωστων μεταβλητών που εμπεριέχονται στη βουλευτική κάλπη του 2023.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,08% και τις 432 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,52%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,46% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,28%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει κατά 0,47% Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει περίπου 60 μονάδες, διορθώνοντας από την καλύτερη συνεδρίαση της τελευταίας 2ετίας.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές καταγράφουν ισχυρή άνοδο χάρη στη μείωση των ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +3,3% και τα 89,39 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +2,7% και τα 96,29 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κυμαίνεται στο +0,54% και τα 1.763 δολάρια ανά ουγγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα