20 Απριλίου 2024 / 9:45 πμ
20 Απριλίου 2024 / 9:45 πμ

Χειρότεροι και από Βουλγαρία στην ανταγωνιστικότητα

από fimotro

Κάτω από τη βάση λαμβάνει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Φθίνουσα παραμένει, συγκεκριμένα, η πορεία της Ελλάδας σε αυτής της φύσεως θέματα, με τη θέση της χώρας στη διεθνή κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου να υποχωρεί εκ νέου για το 2018-2019.

Η θέση της ελληνικής οικονομίας στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας υποβαθμίζεται, καθώς οι επιδόσεις της, την κατατάσσουν πλέον στην 57η θέση μεταξύ 140 οικονομιών του πλανήτη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Global Competitiveness Report 2018-2019 του World Economic Forum.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Global Competitiveness Report 2018-2019, που επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ, η Ελλάδα συγκεντρώνει γενική βαθμολογία 62,1, με ανώτερη αξιολόγηση το 100. Η επίδοση αυτή έρχεται να δώσει συνέχεια στην αρνητική πορεία που σταθερά διαγράφει η χώρα σε θέματα ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια, την απομακρύνει περαιτέρω από τις πιο δυναμικές οικονομίες παγκοσμίως, καθώς και από τους ανταγωνιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη Ν.Α. Ευρώπη.

Στην αντίστοιχη περσινή αξιολόγηση η Ελλάδα βρισκόταν στην 53η θέση μεταξύ 135 χωρών. Οι παθογένειες, που στερούν από την Ελλάδα θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών, είναι, μεταξύ άλλων, η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και η κρατική γραφειοκρατία, τα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η κακή ποιότητα πολλών θεσμών, οι ασταθείς πολιτικές και η αστάθεια στη διακυβέρνηση, η αδυναμία παραγωγής καινοτομίας και οι περιορισμοί στην αγορά εργασίας.

Να σημειωθεί ότι η μεθοδολογία, που χρησιμοποιεί το WEF για τη σύνταξη του Global Competitiveness Report, από φέτος άλλαξε, προκειμένου να συμπεριλάβει τις επιδόσεις των χωρών του πλανήτη σε παράγοντες, που σχετίζονται με τη 4η Βιομηχανική Επανάσταση (σ.σ. εξ ου και η μετονομασία του δείκτη αξιολόγησης σε Global Competitiveness Index 4.0, αλλά και η διαφοροποίηση της κατάταξης όλων των χωρών σε σχέση με πέρσι).

Στόχος της νέας μεθοδολογίας είναι να αποτυπωθεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία εκτιμάται ότι έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, η ελληνική οικονομία, με τις αδύναμες επιδόσεις της, απομακρύνεται σταδιακά από τις χώρες που κάνουν “πρωταθλητισμό” σε θέματα ανταγωνιστικότητας και καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στη σχετική κατάταξη. Για το 2018-2019, στην κορυφή της λίστας των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου βρίσκονται οι ΗΠΑ, με βαθμολογία 85,6, ενώ η Σιγκαπούρη ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 83,5 και η Γερμανία στην τρίτη, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 82,8.

Η Ελβετία με 82,6 κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου, με την Ιαπωνία να κατακτά την πέμπτη θέση (82,5), παγκοσμίως. Τη λίστα των δέκα πιο δυναμικών οικονομιών παγκοσμίως συμπληρώνουν η Ολλανδία στην έκτη θέση (82,4), το Χονκ Κογκ στην έβδομη (82,3), η Μεγάλη Βρετανία στην όγδοη (82) και συμπληρώνουν τη δεκάδα η Σουηδία (81,7) και η Δανία (80,6).

Όπως είναι σαφές, η Ευρώπη έχει κυρίαρχη θέση στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας, καθώς από τις δέκα πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου οι έξι έλκουν την καταγωγή τους από τη Γηραιά Ήπειρο. Στις επόμενες δέκα θέσεις (από την 11η έως και την 20η θέση) με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες, παγκοσμίως, για το 2018-2019 βρίσκονται η Φινλανδία (80,3), ο Καναδάς (79,9), η Ταϊβάν (79,3), η Αυστραλία (78,9), η Κορέα (78,8), η Νορβηγία (78,2), η Γαλλία (78), η Νέα Ζηλανδία (77,5), το Λουξεμβούργο (76,6) και το Ισραήλ (76,6).

Στον αντίποδα, στην άλλη πλευρά της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές χώρες, διεθνώς, βρίσκονται οι δέκα οικονομίες με τις χειρότερες επιδόσεις σε θέματα ανταγωνιστικότητας: το Τσαντ, η Υεμένη, η Αϊτή, η Αγκόλα, του Μπουρούντι, το Κονγκό, η Σιέρα Λεόνε, η Μοζαμβίκη, η Λιβερία και η Μαυριτανία.

Την σταθερά αρνητική θέση της ελληνικής οικονομίας στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας υπογραμμίζουν ακόμη πιο έντονα οι χώρες οι οποίες εμφανίζουν -και- στην αξιολόγηση του 2018-2019 ανάλογες επιδόσεις με την Ελλάδα: η Βουλγαρία, για παράδειγμα, βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τη χώρα μας και συγκεκριμένα στην 51η, η Ρουμανία καταλαμβάνει την 52η, η Ουρουγουάη τοποθετείται στην 53η, το Κουβέιτ στην 54η, η Κόστα Ρίκα στην 55η και οι Φιλιππίνες στις 56η. Η ελληνική οικονομία πετυχαίνει ελαφρά μόνο καλύτερη βαθμολογία από χώρες, όπως η Ινδία (58η θέση), το Καζακστάν (59η), η Κολομβία (60η) και η Τουρκία (61η).

Η αξιολόγηση του Global Competitiveness Report 2018-2019, από την οποία προκύπτει ο δείκτης Global Competitiveness Index 4.0, αποκαλύπτει για ακόμη μια χρονιά τα τρωτά σημεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία συνεχίζουν να της στερούν πολύτιμους πόντους ανταγωνιστικότητας στο διεθνές περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα