Χιλιάδες προστίθενται καθημερινά στους πλήρως εμβολιασμένους

από fimotro

Με σταθερά πάνω από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα συνεχίζεται το πρόγραμμα “Ελευθερία”. Ο ρυθμός της εμβολιαστικής εκστρατείας μένει το ίδιο υψηλός και η χώρα οδεύει προς το τείχος συλλογικής ανοσίας που έχει εκτιμηθεί ότι θα δημιουργηθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η χθεσινή ημέρα έκλεισε με 101.390 εμβολιασμούς, με τους περισσότερους να αφορούν σε δεύτερες δόσεις. Καθημερινά προστίθενται άνθρωποι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, “εισιτήριο” για περισσότερες διευκολύνσεις όσον αφορά στην πρόσβαση σε μαζικές δραστηριότητες και κλειστούς χώρους το επόμενο διάστημα. Το κυριότερο, όμως, ότι είναι προστατευμένοι από τον ιό.

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα πολίτες έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ενώ σχεδόν 30% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι από τον επόμενο μήνα δεν θα πραγματοποιούν και self test, όπως “μαρτυρά” η ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου μετά τη συνάντηση που είχαν χθες εκπρόσωποί του με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο. Από την κυβέρνηση ζητήθηκε προς τους φαρμακοποιούς η συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self tests για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που αφορούν στις ομάδες των δικαιούχων  δημοσίου και ιδιωτικού τομέα  καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Την εξαίρεση των εμβολιασμένων από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους αρχής γενομένης από τον Ιούλιο είχε προαναγγείλει και ο κ. Σκέρτσος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Οι φαρμακοποιοί φαίνεται να συναινούν, ωστόσο το θέμα θα συζητηθεί σε διοικητικό συμβούλιο μετά το οποίο θα ανακοινωθεί και επισήμως. Οι φαρμακοποιοί έθεσαν στην ομάδα εργασίας που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών υπόμνημα με τα θεσμικά ζητήματα του κλάδου και συμφωνήθηκε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την επίλυσή τους.

Η εμβολιαστική … ταχύτητα έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της διασποράς και κατ’ επέκταση των “σκληρών” δεικτών. Οι διασωληνωμένοι έφτασαν χθες στους 330, γυρνώντας τη χώρα στην “καρδιά” του χειμώνα, και πιο συγκεκριμένα στην 21η Φεβρουαρίου. Οι ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι όσον αφορά στο καλοκαίρι θεωρώντας ότι θα κυλήσει με ελεγχόμενη διασπορά. Ολα βέβαια εξαρτώνται και από την κυκλοφορία των μεταλλάξεων που είναι πιο μεταδοτικές και για κάποιες διερευνάται εάν “ξεγλιστρούν” από την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βρετανία καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα (που εντοπίστηκε στην Ινδία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα