Χάρκοβο: Έγιναν 89 πλήγματα σε μία μέρα

από fimotro

Το ψυχιατρικό νοσοκομείο που δέχτηκε επίθεση από τις δυνάμεις της Ρωσίας βρίσκεται στο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου, Όλεχ Σινεχούμποφ, χαρακτήρισε την επίθεση έγκλημα κατά αμάχων.

330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο τη στιγμή εκείνη, κάποιοι εκ των οποίων ήταν σε αναπηρικά αμαξίδια ή αδυνατούσαν να μετακινηθούν και 73 είχαν απομακρυνθεί, είπε ο κυβερνήτης της περιφέρειας. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε ο ίδιος.

«Είναι ένα έγκλημα κατά αμάχων, μια γενοκτονία κατά του ουκρανικού έθνους», έγραψε ο Σινεχούμποφ στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει άμεσα από ανεξάρτητη πηγή την αναφορά αυτή, σε μια περιοχή όπου έχουν αναφερθεί σφοδρές μάχες από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην «ειδική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει την εισβολή, για τον αφοπλισμό και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Η αναφερόμενη επίθεση έρχεται σε συνέχεια του βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, στην οποία, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Η Ρωσία έχει πει ότι θα ερευνήσει το περιστατικό αλλά κάποιοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις αναφορές για την επίθεση ως «ψευδείς ειδήσεις» και έφτασαν στο σημείο να που πως μια από τις εγκύους που τραυματίστηκαν, ήταν ηθοποιός!

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν βομβαρδίσει κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο, 89 φορές σε μία ημέρα, είπε ο κυβερνήτης, σημειώνοντας επίσης ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τους αμάχους ύστερα από το πλήγμα που δέχθηκε ινστιτούτο με πυρηνικό εργαστήριο.

Στο μεταξύ, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Χαρκόβου, 48 σχολεία της πόλης έχουν καταστραφεί από τους ανελέητους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Όλοι οι ουκρανικοί σταθμοί πυρηνικής ενέργειας λειτουργούν σταθερά αλλά οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια αντιμετωπίζουν «ψυχολογική πίεση» στο έργο τους ύστερα από την κατάληψή του από ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom. Σύμφωνα με την ίδια, τα επίπεδα ραδιενέργειας σε όλα τα εργοστάσια ήταν αμετάβλητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα