25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ με τα τοπικά νομίσματα και το αλαλούμ στην Οικονομία

από fimotro

Η εικόνα διάλυσης στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα απομακρύνουν τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους

Μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να υποστηρίζει ότι το σχέδιο για τα «τοπικά νομίσματα» που ήρθε στην επιφάνεια να αποτελεί ένα «συλλογικό θεωρητικό κείμενο», εντούτοις το περιεχόμενο του επιβεβαιώνει πως ΣΥΡΙΖΑκαι ΜέΡΑ25 είναι πιο… κοντά από όσο ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να πιστέψουν οι ψηφοφόροι. Αξίζει να σημειωθεί, ότι Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάθει αφωνία για τα τοπικά νομίσματα του Τσακαλώτου.

Διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίσθηκε να κατηγορεί τη ΝΔ πως ανακαλύπτει «διάφορα συλλογικά θεωρητικά κείμενα» και ρίχνει τα βέλη του στον Βαρουφάκη χωρίς όμως να τον κατονομάζει.

Μόνο που το σχέδιο που δημοσιεύθηκε σε site που απηχεί τις θέσεις της Ομπρέλας, στην οποία εξακολουθεί να θεωρείται ως ο άτυπος ηγέτης, είναι ένα σχέδιο που κολλάει με τις ΔΗΜΗΤΡΕΣ του Γιάνη Βαρουφάκη. Και δείχνει επίσης τη λογική που επικρατεί και στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την οικονομία, το ευρώ και την ανάπτυξη της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να τηρήσει, δημοσίως, αποστάσεις από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τις δηλώσεις του περί παράλληλου νομίσματος, βλέποντας ότι ο εφιάλτης του 2015 προκαλεί τρόμο ακόμη και σε πολίτες που επέλεξαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και το 2019.

Επί της ουσίας όμως, αν δεί κάποιος και ποιοι συνέβαλαν στη συγγραφή του κειμένου που σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι θεωρητικό, διαπιστώνει πως στο dna του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει γραμμένο το χάος και η εφαρμογή καταστροφικών πολιτικών που δύναται να οδηγήσουν και πάλι τη χώρα στον γκρεμό…

Χαρακτηριστική η αναφορά του Τσακαλώτου και της ομάδας του:

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα σε ένα κόμμα της Αριστεράς αποτελεί την επιτομή στη συγκυρία του συνολικού προγράμματος. Το «μεγάλο» Πρόγραμμα βλέπει το σήμερα και εκτείνεται στο μέλλον, διαθέτει δηλαδή τη στρατηγική του κοινωνικού μετασχηματισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαθέτει πρόσφατο πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει πολλά άμεσα ζητήματα εφαρμοσμένης πολιτικής και απαντά με το δικό του τρόπο στις στρατηγικές προκλήσεις. Κλειδιά στην κατανόηση του Προγράμματος είναι δύο εμβληματικές φράσεις.

Η πρώτη, «εντός και εναντίον». Που σημαίνει ότι κατανοούμε ότι βρισκόμαστε εντός ενός παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος και από την άλλη δεν συμφιλιωνόμαστε μαζί του, αντιθέτως. Η δεύτερη, «διευρύνοντας τα όρια του εφικτού». Που σημαίνει ότι κατανοούμε τους καταναγκασμούς που επιβάλει η νεοφιλελεύθερη διαχείριση του καπιταλισμού, δεν βολευόμαστε όμως στα όρια του εφικτού, αντίθετα αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα για να διευρύνουμε τα όρια του. Εργαζόμαστε για την υπέρβαση».

Τα δύο βασικά σημεία είναι ότι:

1. Το δημόσιο χρέος θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με σκοπό τη μείωσή του.

2. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών.

Και ως προς τις αναφορές Τσακαλώτου περί «συλλογικών θεωρητικών κειμένων» η απάντηση δίνεται από το ίδιο το σχέδιο η αποκάλυψη του οποίου έχει προκαλέσει σάλο.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι:

«Στο κείμενο Συμβολής εντάξαμε τις επεξεργασίες Τμημάτων που εργάστηκαν έγκαιρα για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Εντελώς ενδεικτικά να αναφέρουμε τα Τμήματα Πολιτισμού, Παιδείας, Υγείας, Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Αγροτικό»

Και παρατίθενται τα μέλη που συνέβαλαν στη σύνθεση του κειμένου:

«Ειρήνη Αγαθοπούλου, Βάλια Αρανίτου, Ερρίκος Βεντούρας, Αννέτα Καβαδία, Έφη Καλαμαρά, Κώστας Καλωνιάτης, Μαρία Καραμεσίνη, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Όλγα Μπαλαούρα, Χριστίνα Μπαριτάκη, Όλγα Νάσση, Ανδρέας Ξανθός, Χαρά Ματσούκα, Γιάννης Μπασκόζος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Έλενα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Έφη Παρίση, Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν, Μάκης Σαπουτζόγλου, Ινώ Σιώζου, Γιώργος Σταμπουλής, Μιχάλης Σταυρουλάκης, Μανώλης Τερροβίτης, Γιώργος Τοζίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Τσιτσικάς, Θεανώ Φωτίου, Άννα Χατζησοφιά, Στέλλα Ψαρρά, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Τσέκερης, Ερμίνα Κυπριανίδου»

Το σχόλιο του Βαρουφάκη

Σε κάθε περίπτωση το σχόλιο του Γιάνη Βαρουφάκη τα λέει όλα αφού όπως τονίσε με αφορμή το κείμενο της Ομπρέλας «για να στηθεί ένα τοπικό νόμισμα – που δεν είναι κακή ιδέα, το έχουμε και εμείς στο πρόγραμμά μας – χρειάζεται το “Δήμητρα” γιατί κάπου πρέπει να θεμελιωθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα