Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Τεράστια προβλήματα από την απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Αποπνικτική είναι τα τελευταία 24ωρα η ατμόσφαιρα στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς λόγω της απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ σχεδόν σε όλες τις γειτονιές έχουν σχηματιστεί «βουνά» από σκουπίδια, την ώρα μάλιστα που επικρατούν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται σε αναβρασμό για τη διάταξη του αναπτυξιακού νόμου που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να συνάψουν συμβάσεις με ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και για τη φροντίδα του πρασίνου.

Όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, σε περίπτωση που ψηφιστεί η διάταξη, οι ΟΤΑ περνούν στους ιδιώτες και έρχονται «νέοι φόροι για τους δημότες». Μάλιστα, στη συνέντευξη που έδωσαν εξαπέλυσαν «πυρά» εναντίον γενικά των ιδιωτικοποιήσεων, μαζί με κορώνες για «δημάρχους-ραγιάδες των εργολαβικών συμφερόντων».

Το «μπαράζ» κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα τα προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, με πανελλαδική 24ωρη απεργία όλων των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στους δήμους πραγματοποιούν αυτή την ώρα νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την πλατεία Καραϊσκάκη προς το Σύνταγμα, με αποτέλεσμα η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας να είναι δύσκολη για τους οδηγούς.

Χάος και σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Λόφοι είναι τα σκουπίδια και στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη, με το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας μάλιστα- που συνεδρίασε εκτάκτως- να εκδίδει ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς. Κάθε ημέρα που δεν γίνεται περισυλλογή απορριμμάτων συγκεντρώνονται στην πόλη της Πάτρας 300 τόνοι περίπου, σκουπίδια στους δρόμους!

Ανάλογη κατάσταση και στην Θεσσαλονίκη με την Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία να βάζει στον κατάλογο με τις διεκδικήσεις της, και άλλα θέματα που έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ:

Το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιφέρει μεταξύ άλλων:

α)   συντριπτικό χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ειδικά στις κλαδικές. Βάζει με αυτό τον τρόπο σε μόνιμη «πρέσα» μισθούς και δικαιώματα.
β) Θέτει υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο τη λειτουργία των συνδικάτων, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων με την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
γ) Την ίδια ώρα , επεκτείνοντας την υπάρχουσα νομοθεσία και καταργώντας διατάξεις που δυσκόλευαν κάπως τις ιδιωτικοποιήσεις, δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια, «κατά την κρίση τους» και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία και αιτιολόγηση, να εκχωρούν σε ιδιωτικές εταιρίες  τη συλλογή και μεταφορά απορριμμάτων, την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, τη συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.

Αποστάσεις από Πατούλη – Η παρέμβαση Μπακογιάννη

Στη συνάντησή του με τις ηγεσίες των ομοσπονδιών των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, ΠΟΕ -ΟΤΑ και ΠΟΠ – ΟΤΑ,ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Περιφερειαρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ήταν σαφής. Δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν και να αγωνίζονται, αλλά «δικαίωμα και των πολιτών να ζουν σε καθαρές, λειτουργικές και ασφαλείς πόλεις και να εξυπηρετούνται από τις δημοτικές υπηρεσίες, ή άλλες εναλλακτικές λύσεις όταν το κράτος δεν εξασφαλίζει τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων που απαιτούνται στους ΟΤΑ».

Όπως είπε, «για μας είναι πρωταρχικός στόχος η εξυπηρέτηση των πολιτών και αυτή είναι ανάγκη να διασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πάνω από όλα είναι ο πολίτης και δίνουμε προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του κατ’ αρχήν από μόνιμο προσωπικό».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, θέλησε να μείνει έξω από την αντιπαράθεση, και όπως δήλωσε στόχος του είναι να διατηρήσει την πόλη καθαρή, στο μέτρο του δυνατού:

«Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων των Δήμων στην Καθαριότητα, το Πράσινο και το Ηλεκτρολογικό συνεχίζονται. Το ίδιο όμως και οι προσπάθειές μας να διατηρήσουμε κατά το δυνατό, καθαρές τις γειτονιές μας» τονίζει σε δήλωση του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Και προσθέτει: «Με τις δυνάμεις που διαθέτουμε, κάνουμε ότι μπορούμε για να δια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα