Χαμηλή πτήση και την Τετάρτη για το ΧΑ

από Philippos

Μικρές διακυμάνσεις στο ΧΑ, αλλά η Πειραιώς και οι μετοχές που ελέγχονται από την οικογένεια Στασινόπουλου, Βιοχάλκο, Cenergy και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, φρέναραν τον δείκτη στις 836 μονάδες και με απώλειες 0,50%, όταν στην Ευρώπη η πτώση έχει πάρει έντονα χαρακτηριστικά.

Οι συναλλαγές μοιάζουν παγωμένες κάθε μέρα, περί τα 50 – 60 εκατ. ευρώ, με τις αγορές να προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δύσκολος χειμώνας ενεργειακά και η οικονομική κρίση που συνιστά ο υψηλός πληθωρισμός, περιορίζουν τον οδικό χάρτη για αποδόσεις σαν κι αυτές που προσέφεραν τα χρηματιστήρια τα προηγούμενα χρόνια. Σε μία τέτοια προοπτική το ενδεχόμενο να υπάρξει θετική εξέλιξη από τους χρησμούς Moody’s και DBRS και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, μοιάζει σε τούτη τη συγκυρία εξαιρετικά δύσκολο, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Το ανησυχητικό είναι ότι αποτελέσματα εισηγμένων, όπως της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ή άλλων εταιρειών μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπως της Αλουμύλ Μυλωνάς, περνούν τελείως απαρατήρητα, χωρίς να υπάρχει προοπτική αλλαγής στάσης από τους ξένους επενδυτές. Ειδικά την περίοδο αυτή, αφού από το τέλος Σεπτεμβρίου, κυρίως τα αμερικανικά funds σπεύδουν να κλείσουν τα βιβλία τους – θέσεις τους ενόψει του 2023, που, επίσης προοιωνίζεται ως μία ακόμα δύσκολη χρονιά.

Κέρδη 4,3% για την μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και πάνω από 4% για την Βιοχάλκο και 1,8% για την Cenergy. Τα αποτελέσματα της πρώτης ήταν καταλυτικά για τον όμιλο, σχολίαζαν οι αναλυτές με την ανησυχία να εστιάζεται για τις επόμενες εταιρικές περιόδους, στην μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη και βεβαίως στην ενεργειακή επάρκεια για την λειτουργία των μονάδων.

Πλήρης αδυναμία του τραπεζικού κλάδου που απώλεσε και τις 550 μονάδες, με την Πειραιώς να διαπρέπει με κέρδη 2,4%, στο 1,129 ευρώ, μετά την ενθαρρυντική άνοδο της Wood. Απώλειες σχεδόν 2% για την Άλφα, 1,6% για την Eurobank και λιγότερο για την ΕΤΕ, καθώς φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο του placement.

Κίνηση στα 5,31 ευρώ για τη ΔΕΗ, με την αγορά να περιμένει το deal με την RWE στα αιολικά στην Κοζάνη, αλλά και το buy back των μετοχών.

Επιστροφή πάνω από τα 6 ευρώ για την Λάμδα εν αναμονή της εισροής κεφαλαίων άνω των 13 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του rebalancing από τον FTSE την ερχόμενη Παρασκευή.

Πιέσεις σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, με πάνω από 1,8%, Jumbo με πάνω από 1,6% και επιστροφή στα 13,52 ευρώ απέχοντας από τα υψηλά των 15,81 ευρώ για φέτος.

Κέρδη 7,58% για την Αλουμύλ, που, επίσης ανακοίνωσε πολύ καλά αποτελέσματα εξαμήνου και στα 4,15 ευρώ επέστρεψαν τα Πλαστικά Θράκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα