24 Απριλίου 2024 / 3:48 πμ
24 Απριλίου 2024 / 3:48 πμ

ΧΑ: Υποχώρηση στις 840 μονάδες εν μέσω διεθνούς πτώσης

από fimotro

Στο κόκκινο έκλεισε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι όποιες προσπάθειες για άνοδο πάνω από τις 850 μονάδες σβήστηκαν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Η αγορά υποχώρησε μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 3,33%

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 840,81 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,07%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 854,31 μονάδες (+0,52%) και κατώτερη τιμή στις 839,40 μονάδες (-1,23%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 58,03 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 23.481.658 μετοχές.

Εισαγόμενη πτώση από ΗΠΑ και Βρυξέλλες
Ο πληθωρισμός που δεν λέει να μειωθεί στις ΗΠΑ και η έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων ήταν οι βασικότεροι λόγοι που πίεσαν την Τρίτη την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Με το που έγιναν γνωστά τα στοιχεία του αμερικάνικου CPI ο γενικός δείκτης του Χ.Α., όπως και οι δείκτες των άλλων χρηματιστηρίων έφυγε προς… τα κάτω, οπισθοχωρώντας από τις 852 μονάδες (854 το υψηλό ημέρας), κλείνοντας τελικά στις 840,81 μονάδες και με πτώση 1,07% και με συναλλαγές στα 57,4 εκατ. ευρώ.

Παρά τις διακυμάνσεις, η ατμόσφαιρα στο Χ.Α. επιβαρύνθηκε από την απόφαση της Κομισιόν να φορολογήσει με συντελεστή 33% τα υπερκέρδη των διϋλιστηρίων, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των ελληνικών ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ. Πάνω από 3% η πτώση και για τις δύο μετοχές, με την Eurobank Equities να σπεύδει να αφαιρέσει από τις κορυφαίες επιλογές της την Μότορ Όιλ μετά την εξέλιξη αυτή, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει. Σχεδόν 490 χιλιάδες κομμάτια άλλαξαν χέρια στα ΕΛΠΕ και πάνω από 277 χιλιάδες στην Μότορ Όιλ.

Στις ΗΠΑ, «κλείδωσε» για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η επιβράδυνση της ανόδου του πληθωρισμού στις ΗΠΑ με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή(CPI) να αυξάνεται κατά 8,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με τη Wall Street να βουλιάζει αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. O δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% από τον Ιούλιο, ενώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, δεν είχε καμία μεταβολή.

Ο λεγόμενος δομικός CPI, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, σημείωσε άνοδο 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3%, ένα χρόνο πριν.

Τα βλέμματα των επενδυτών τώρα στρέφονται στη Fed για το αν θα συνεχίσει τον επιθετικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Η εγχώρια αγορά
Στα δικά μας, η αγορά περιμένει τα αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και την ενημέρωση που θα ακολουθήσει αύριο προς τους αναλυτές. Ταυτόχρονα και σήμερα κάποιες από τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης έβγαλαν μάτια, όπως η Κλουκίνας Λάππας, που έκλεισε με κέρδη πάνω από 7% και 33 χιλιάδες κομμάτια, συμπεριφορά που οφείλεται κυρίως σε… παρορμητισμό της αγοράς (βγήκαν μεγάλες εντολές αγορών, χωρίς κάποια είδηση). Αντίδραση πάνω από 6% για την Έψιλον Νετ μετά τις εξαγορές που ανακοίνωσε, αλλά και για την Audiovisual με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν για placement.

Από εκεί και πέρα ούτε οι συστάσεις της JP Morgan, ούτε της Wood για τις τράπεζες «βοήθησαν» την Τετάρτη τον κλάδο. Σύμφωνα με την Wood, oι συστάσεις είναι buy (αγορά) για όλες τις τράπεζες, με τη νέα σύσταση για τη Eurobank στο 1,40 ευρώ από 1,30 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 4,70 ευρώ από 4,30 ευρώ πριν, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,20 ευρώ από 1,80 ευρώ πριν και για την Αlpha Bank στο 1,40 ευρώ από 1,50 ευρώ πριν.

Η κορυφαία επιλογή είναι η Eurobank, με παρόμοιο χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών P/E σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και επίδοση στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) της τάξεως του 11%.

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα Πειραιώς ξεχωρίζει με εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση, παρά την εμφανή ανάκαμψη και τη χαμηλή πιθανότητα μιας νέας αύξησης κεφαλαίου.

Από την άλλη, με σύσταση overweight για όλες τις εγχώριες τράπεζες επανέρχεται στον εγχώριο κλάδο η JP Morgan, που παγειώνει τη θετική μεσοπρόθεσμη άποψή της για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ Eurobank και Πειραιώς αποτελούν πλέον τις κορυφαίες επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση μόνο η μετοχή της Πειραιώς είχε καλύτερη συμπεριφορά, στο 1,10 ευρώ και οριακά κέρδη με 2,8 εκατ. τεμάχια, ενώ Alpha και ΕΤΕ γνώρισαν πτώση πάνω από 3% και η Eurobank πάνω από 1,6%. Συνέχισε ανοδικά ο Μυτιληναίος στα 14,84 ευρώ με 280 χιλιάδες κομμάτια, στα 5,27 υποχώρησε η ΔΕΗ εν αναμονή της υλοποίησης του buy back, ενώ απώλειες πάνω από 1% για την Τέρνα Ενεργειακή και την ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,34%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε ανεπαίσθητα σε ποσοστό 0,01%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Elvalhalcor (+1,63%), της ΕΥΔΑΠ(+1,06%) και της Μυτιληναίος (+0,95%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-3,67%), της Εθνικής (-3,37%), των ΕΛΠΕ (-3,04%), της Motor Oil (-3,02%)

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+0,75%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (+0,61%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες του Πετρελαίου (-3,03%) και των Τραπεζών (-2,49%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 6.123.882 και 5.454.741 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 7,235 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 5,605 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 41 μετοχές, 75 πτωτικά και 25 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Sato +15,38% και Εβροφάρμα +9,86%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Προοδευτική -10,53% και Μύλοι Κεπενού -8,66%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα